Virtuelle tunneller for grønne elektroner skal mindske belastning af elnettet

Virtuelle direkte forbindelser, grønne certifikater, elbalance
Illustration: GreenLab. Se større version
Hos GreenLab i Skive tester man et nyt system til grønne certifikater, hvor den grønne strøm skal rejse direkte fra producent til forbruger gennem virtuelle tunneller. Det kan blandt andet danne grundlag for omkostningsægte tariffer.
29. april 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Når Folketinget i dag forventes endeligt at vedtage den danske implementering af EU’s seneste VE-direktiv, sker det på et bagtæppe af kritik over, at den nye lovtekst misser en oplagt mulighed for et opgør med det eksisterende system for grønne certifikater.

Som det ofte har været nævnt her i spalterne, får systemet kritik fra støttefrie VE-producenter, energianalytikere og forskere for at være ubrugeligt til at skabe et regulært ‘markedstræk’ og drive investeringer i at opsætte ny VE.

Og så er de grønne certifikater også meget langt fra fysikken i elsystemet, da de kan indløses i op til et helt år efter, at de blev udstedt, og strømmen blev produceret og forbrugt.

I Skive, nærmere bestemt i den grønne erhvervspark ‘GreenLab’, har man nu fået en idé til et system, som man håber, kan blive de udskældte certifikaters arvtager.

‘Virtual direct connections’ bliver det kaldt og er på konceptuelt plan et system, der løbende dokumenterer, at de elektroner, der forbruges, rent fysisk er blevet produceret grønt. 

Det sker ved at skabe en virtuel ‘elektron-tunnel’ mellem et konkret VE-anlæg og forbrugeren, hvor et digitalt system – baseret på eksempelvis blockchain-teknologi – verificerer, at hver forbrugt elektron også modsvares af en grøn elektron, der er produceret samtidigt i en vindmølle eller en solcelle.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.