Vindmøller er som cykelryttere - bare omvendt

vindmøller
Illustration: Bigstock/kruwl. Se større version
Den rigtige placering og intelligent drift af mølleparker kan kompensere for læ-virkning og minimere udmattelsen af møllerne.
Tech fokus23. oktober 2018 kl. 05:34
errorÆldre end 30 dage

På en sprinteretape i cykling ser man ikke meget til favoritterne. En efter en gør holdkammeraterne deres arbejde, tager føringer i vinden, og når de er slidt af op, slår de ud og triller stille hjem. Så kan topsprinteren, der har lunet sig i læ, slå til på de sidste hundrede meter. Aerodynamikkens grundregler er de samme, uanset om man ser på cykelryttere eller vindmøller. Og ligesom med cykelryttere kan vindmøller give læ for de bagvedliggende. Men med vindmøller handler det om at få maksimal vind ind på så mange møller som muligt. Her handler det om at undgå læ-virkningerne.

»Modsat cykelryttere skal vindmøllerne ikke ligge i læ, og så skal man se på en hel vindmøllepark i sammenhæng i stedet for at se på, hvor meget den forreste mølle producerer. Det har også betydning, hvor tæt møllerne ligger. Jo større afstand, desto mindre er påvirkningen på de øvrige møller. Men med større afstand vil der omvendt være større udgifter til kabelføring. Det er blot en af de mange problemstillinger, der skal afvejes,« siger Torben Juul Larsen, seniorforsker ved DTU Vindenergi.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.