Vindmøllebranchen ryster på hovedet af Energinets markedsdesign for energiøerne

Energiø
Illustration: Energistyrelsen.
Energinet vil oprette særskilte budzoner til de kommende energiøer, men det kommende markedsdesign vil betyde, at vindmøllestrømmen oftest afregnes til lavest mulige pris. Og det truer vindmølleudviklernes investeringslyst i det enorme projekt.
Indblik17. august 2021 kl. 06:10
errorÆldre end 30 dage

Da hybridforbindelsen Kriegers Flak Combined Grid Solution (CGS) gik i drift sidste år var det en vaskeægte verdenssensation. I samarbejde med sin tyske modpart, 50Hertz, havde Energinet begået et teknisk nybrud ved for første gang i verden at forbinde to landes elsystemer via en vindmøllepark på havet.

Rent elmarkedsmæssigt trådte løsningen også helt nye stier ned. Faktisk så eftertrykkeligt, at markedsdesignet bag løsningen slet ikke var tilladt, da forbindelsen gik live i 2020. 

Årsagen var EU’s Clean Energy Package, der få år forinden havde gjort det til et krav, at alle grænseoverskridende elforbindelser skulle stille 70 procent af sin kapacitet til rådighed for den frie elhandel, samt at det generelt set ikke længere var tilladt at give prioriteret adgang til nettet for VE-anlæg.

Markedsdesignet på Kriegers Flak var baseret på netop at give prioriteret adgang for vindenergien i kablerne. Filosofien var, at forbindelsen primært var tænkt som ilandføring af vindmøllestrøm, og at den overskydende kapacitet på forbindelserne kunne ses som en bonus, der kunne stilles til rådighed for markedet, forklarer international chefingeniør hos Internationale Elmarkeder i Energinet.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger