Vindindustrien vil have havvindparker tilsluttet ‘bag måleren’

Havvindmøller
Illustration: fokkebok / BigStock. Se større version
En markedsdrevet udbygning af havvind via åben dør-ordningen kan være med til at sikre, at danske PtX-aktører ikke løber tør for grøn strøm. Det mener Wind Denmark, der nu foreslår at sende strømmen fra vindmølleparker på havet direkte i elektrolyseanlæggene.
23. september 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Da et stort flertal i Folketinget en juninat sidste sommer præsenterede den storstilede klimaaftale for energi og industri, så vejen til at nå 70 procentsmålet i 2030 egentlig ganske fornuftig ud.

I aftalen gav politikerne håndslag på, at ‘der senest i 2030’ skulle etableres to energiøer med i alt 5 GW tilkoblet. En sådan kapacitetsudvidelse skulle sikre, at Danmark kunne dække sit eget strømbehov og stadig have rigeligt til overs til eksport ned i Europa.

Siden har billedet som bekendt ændret sig markant. Størstedelen af energiøernes kapacitet har nu ikke udsigt til at gå online førend 2033, og en intens kommerciel interesse i at opføre Power-to-X-anlæg er boblet op til overfladen og truer nu med at forøge det grønne strømbehov med et svimlende antal terawatttimer.

Her et år senere snakkes der i stedet om en decideret VE-manko frem mod 2030. 

Og ifølge et nyt politisk udspil fra vindindustriens branchefællesskab, Wind Denmark, er det ikke småting, der mangler for at få det grønne regnestykke til at gå op: Mindst 45 TWh og op mod 85 TWh skal tilføjes den allerede besluttede udbygning frem mod 2030, hvis alle de grønne ambitioner skal indfries. Til sammenligning producerer den nuværende samlede danske VE-kapacitet 21,6 TWh årligt ifølge Energistyrelsens tal.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.