Verdens længste elkabel på vej mellem Marokko og England

Skagerak, søkabel, kabel, Energinet
Skagerrak 4 søkabel, ilandføring. Illustration: Lars Horn/Baghuset. Se større version
Et kabel på 3.800 km skal sende energi fra en gigantisk solcellepark i Marokko til Storbritannien. Projektet kommer til at koste 140 mia. kroner og skal stå færdigt inden 2030.
30. september 2021 kl. 04:00
errorÆldre end 30 dage

Vinden blæser og solen skinner meget i Marokko, og det faktum får nu den britiske virksomhed Xlinks til at annoncere et gigantisk VE-projekt. 

I alt der skal der installeres 3,5 GW vindkraft og 7 GW solceller på et areal der kommer til at dække 1.500 km2 i Guelmim-regionen i det sydlige Marokko.

solceller, vindkraft, marokko, xlinks
Her skal forbindelsen på 2x1,8 GW løbe langs kysten fra Marokko til Storbritannien. Illustration: Xlinks. Se større version

På grund af jordens hældning og brug af solceller, der følger solens bane, vil produktionen i Marokko være tre gange større, end hvis tilsvarende solceller blev installeret i Storbritannien.

Det hele skal kobles til Storbritannien via to 3.800 km lange 1,8 GW jævnstrømsforbindelser (fire kabler i alt), hvor de vil kunne forsyne syv mio. britiske hjem med ren energi og i alt stå for otte procent af den britiske elforsyning i 2030. 

Kablet kommer til at følge en kystnær rute med vanddybder på mellem 100-250 meter og skal altså ikke kobles til det centraleuropæiske forsyningsnet.

Batteri til udjævning

For at kunne udjævne produktionen fra vind og sol, skal systemet være tilkoblet et batteri på 20 GWh/5 GW, som vil sikre en stabil forsyning på 3,6 GW i mindst 20 timer i døgnet.

Projektet forventes at skabe 10.000 arbejdspladser i Marokko under konstruktionsfasen og efterfølgende et par tusind permanente jobs. 

Xlinks forventer at prisen for el leveret i Storbritannien vil ligge på cirka 420 kroner/MWh, hvilket er cirka det halve af, hvad den britiske regering har lovet at betale for el fra det kommende atomkraftværk  Hinkley Point.

Den samlede pris for projektet forventes at ramme omkring 140 mia. kroner og er en del af den britiske regerings plan om at tredoble landets elforbindelser til udlandet inden 2030. Men Xlinks regner ikke med at skulle have offentlige tilskud til projektet.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.