VE trodser coronakrisen med ny rekord: Naturgas og kul overhales inden for fem år

12. november 2020 kl. 05:30
kraftværk, energi
Illustration: Kaare Sandholt.
Mens den globale efterspørgsel på energi har oplevet det største fald siden Anden Verdenskrig, så sætter vedvarende energiformer til den globale elproduktion ny rekord. Den samlede mængde vind- og solkapacitet ser ud til at overhale naturgas i 2023 og kul i 2024.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vedvarende energiformer sætter ny rekord for den globale elproduktion dette år. Det sker i skarp kontrast til andre dele af energisektoren såsom efterspørgslen på olie, gas og kul, der har været stærkt faldende på grund af den verdensomspændende coronakrise.


Det fremgår af en ny rapport fra det internationale energiagentur (IEA) om vedvarende energi i perioden 2020-2025.


Artiklen fortsætter under illustrationen.


Sidste gang verden oplevede et så voldsomt fald i energiefterspørgslen som i 2020 var under Anden Verdenskrig. Men vedvarende energiformer sætter ny rekord dette år.
Illustration: IEA.


Den globale efterspørgsel på energi faldt i år med fem procent, som er det største fald siden Anden Verdenskrig. Elkapaciteten fra vedvarende energiteknologier vil dog dette år være steget med syv procent på verdensplan, hvilket er en ny rekord, fremgår det af rapporten.

Artiklen fortsætter efter annoncen


»Vedvarende energi trodser udfordringerne forårsaget af pandemien og viser en robust vækst, mens andre brændstoffer kæmper,« lyder det fra Fatih Birol, der er administrerende direktør i IEA, i en pressemeddelelse.


»Sektorens modstandsdygtighed og positive udsigter afspejles tydeligt af en fortsat stærk appetit fra investorer - og fremtiden ser endnu lysere ud med nye kapacitetsudvidelser på vej for at sætte nye rekorder i år og næste år,« lyder det fra ham.


Kina og USA driver størstedelen af væksten i den globale elkapacitet fra vedvarende energi, der når rekordhøje niveauer på næsten 200 GW på verdensplan dette år. Denne vækst udgør næsten 90 procent af den samlede udbygning af elkapaciteten som hovedsageligt består af vindmøller, vandkraft og solceller. 


Indien og EU kommer til at være drivkraften bag en ny rekord næste år, hvor elkapaciteten fra vedvarende energi kommer til at stige med 10 procent, hvilket dermed vil være den største stigning siden 2015, fremgår det af IEA-rapporten.

Artiklen fortsætter efter annoncen


Artiklen fortsætter under illustrationen.


Illustration: IEA.


Fald i biobrændstoffer


Imidlertid udgør elektricitet kun omkring en femtedel af klodens samlede energiforbrug. Størstedelen af energiforbruget udgøres af sektorerne transport, industri og varme. Her har den vedvarende energi ligesom fossile brændstoffer oplevet et fald under coronakrisen. 


Forbruget af biobrændstoffer til transport forventes i år at falde for første gang i 20 år. Det skyldes verdens faldende efterspørgsel og deraf lavere priser på fossile brændstoffer til transportsektoren, som igen har gjort biobrændstoffer mindre attraktive, skriver IEA.


Industriens efterspørgsel på bioenergi er også faldet på grund af den faldende økonomiske aktivitet. Nettoresultatet af disse fald og væksten i vedvarende elproduktion forventes at give en stigning på én procent i verdens vedvarende energiforbrug i 2020.


Solceller overhaler naturgas og kul


IEA har også kigget på, hvordan markedet kommer til at udvikle sig over de næste fem år. Her forventes det, at faldende omkostninger og understøttende politik vil drive væksten i vedvarende energiteknologier yderligere fremad.


Den samlede mængde vind- og solkapacitet ser ud til at overhale naturgas i 2023 og kul i 2024. Denne fremdrift drives af hastige fald i omkostninger og en forventet stigning i den årlige udbygning af havmøller, der vil stå for en femtedel af den samlede vindenergi i 2025.


Artiklen fortsætter under illustrationen.


Illustration: IEA.


Den voksende kapacitet vil tage mængden af verdens samlede energiproduktion fra vedvarende energi til nye højder.

Artiklen fortsætter efter annoncen


»I 2025 forventes vedvarende energi at blive den største kilde til elproduktion på verdensplan og markere slutningen for kuls fem årtier som den største elleverandør,« lyder det fra Fatih Birol.


Politiske usikkerheder


Siden 2010 er den globale solkapacitet vokset 18 gange, mens vindkapaciteten i samme periode er steget fire gange, viser tal fra IEA. Vandkraft udgjorde i 2010 omkring 77 procent af den grønne energi, men denne andel er faldet til 45 procent her ti år efter.


Men selvom 2020 sætter ny rekord for vedvarende energiformer, så spiller flere kritiske faktorer ind i fremtidens udvikling.


I eksempelvis Kina, der står for størstedelen af den vedvarende energikapacitet, kommer regeringens politik til at være en af nøglerne til den videre udbygning. I landet har coronakrisen påvirket husholdninger og virksomheders investeringer i solceller på tagene.


Men med favorable politikker kan solcellekapaciteten ramme en ny milepæl i 2022 med en kapacitet på 150 GW, fremgår det af IEA-rapporten.


»Vedvarende energi er modstandsdygtig over for covid-krisen, men ikke over for politiske usikkerheder. Regeringer kan tackle disse udfordringer for at bidrage til en bæredygtig genoprettelse og fremskynde overgangen til ren energi,« lyder det fra Fatih Birol.


Illustration: IEA.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger