Vattenfall: Atomkraft er grønnere end vind og vand over hele sin levetid

Illustration af energiformer.
Illustration: Anton_Medvedev / Bigstock. Se større version
Atomkraft i Sverige har under hele sin levetid haft den laveste CO2-udledning sammenlignet med andre energiteknologier, viser en livscyklusanalyse fra det svenske energiselskab Vattenfall. Partsindlæg, lyder det fra dansk professor.
8. juni 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

»Vi har udført livscyklysanalyser for de tre mest udbredte energiteknologier i Sverige, som er atomkraft, vandkraft og vindkraft. Og her ender atomkraft som den klare vinder på klimaudslips-parameteren.«

Sådan lyder det fra Anders Johansson, der er senior atomkraftrådgiver i det svenske, statsejede energiselskab Vattenfall, i en pressemeddelelse på selskabets hjemmeside.

Atomkraft producerer omkring 2,5 gram CO2 per kWh sammenlignet med lidt over 12 gram CO2 per kWh for vindkraft og lidt over 4 gram for vandkraft. Atomkraft udleder altså kun halvdelen af den CO2, som det næstbedste alternativ, viser resultaterne af analysen.

»Men det vigtigste at kigge på er sammenligningen med naturgas, som producerer cirka 500 gram, og kulkraft, der producerer 850 gram CO2 per kilowatt-time,« lyder det fra Anders Johansson.

Vind og sol koster ekstra

I livscyklusanalysen har energiselskabet medtaget CO2-udledningen fra vugge til grav - altså både fra anlæg af energiteknologierne, klimaeffekter af energiproduktionen samt dekommissionering, håndtering og deponering af affald.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.