Varmepumper på vand kan erstatte gas - Energistyrelsen lover at fjerne barrierer

Kalundborg varmepumpe
Direktør Hans-Martin Friis Møller fra Kalundborg Forsyning foran Danmarks største varmepumpe på spildevand. Illustration: Michael Rothenborg.
Krigen i Ukraine har gjort det endnu mere presserende at ændre reglerne, så det bliver nemmere at installere klimavenlige varmepumper på vand, og en ny analyse fra DI Energi bakker op om vandsektorens ønsker. Energistyrelsen lover nu at ændre incitaments-strukturen.
5. maj kl. 05:20

Der er installeret varmepumper på spildevand og drikkevand enkelte steder i landet – men potentialet er langt større, og kun barrierer hindrer, at langt flere husstande på denne måde kan få overskudsvarme via vandsektoren.

Tirsdag udgav DI Energi en analyse der viser, at danske virksomheder kan levere klimavenlig overskudsvarme til 100.000 husstande. Mulighederne for at udnytte overskudsvarmen er generelt størst i de store produktionsvirksomheder, fordi temperaturen er så høj, at den ikke skal hæves, inden varmen bliver sendt ud i fjernvarmenettet.

Der er dog endnu mere overskudsvarme at hente uden for industrien, påpeger rapporten. Det gælder ikke kun i datacentre, men også hos renseanlæg og vandværker. Der er tale om varme med en relativt lavt temperatur, så business-casen er ikke så klar - men selv om den skal hæves i en varmepumpe, inden den kan bruges til at opvarme husstandene, kan det godt betale sig.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.