Varmepumper på vand kan erstatte gas - Energistyrelsen lover at fjerne barrierer

5. maj 2022 kl. 05:201
Kalundborg varmepumpe
Illustration: Michael Rothenborg.
Krigen i Ukraine har gjort det endnu mere presserende at ændre reglerne, så det bliver nemmere at installere klimavenlige varmepumper på vand, og en ny analyse fra DI Energi bakker op om vandsektorens ønsker. Energistyrelsen lover nu at ændre incitaments-strukturen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er installeret varmepumper på spildevand og drikkevand enkelte steder i landet – men potentialet er langt større, og kun barrierer hindrer, at langt flere husstande på denne måde kan få overskudsvarme via vandsektoren.

Læs hele artiklen

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
Markedschef -
11. juni 2022 kl. 11:08
Markedschef

Den største barrierer mod at udnytte overskudsvarme fra små virksomheder, der ikke har råd til certificering, samt omgivelsesvarme fra vand og spildevand, er dem, der modarbejder fjernkøling, Det er gennem fjernkølingen, at fjernvarmeselskaberne kan opsamle overskudsvarme og omgivelsesvarme og gennem fjernvarmen, at de leverer varmen til kunderne. Det er paradoksalt, da denne effektivisering er samfundsøkonomisk fordelagtig og vil sænke varmeprisen. Bygningsreglementet er fortsat i strid med EU direkektiverne og Varmeforsyningsloven, da det giver incitament til, at virksomhederne bortkøler varmen frem for at få den udnyttet med fjernkøling, ligesom det belønner virksomheder, som ikke tilslutter sig fjernvarmen. Selv Varmeforsyningsloven giver problemer, da fjernvarmen tilsyneladende kan ikke få kommunegaranti til varmepumper, hvis de udnytter overskudsvarme fra køling og da der er unødvendige administrative krav. Der er disse og flere meningsløse forhindringer fra flere ministerier, som kunne fjernes med et pennestrøg.