Væk fra russisk gas: kommuner skal geografisk inddele varmeforsyningen og godkende projekter med “fast track“

Varmepumpe, individuel varmepumpe, husstand
Der er betydelige flaskehalse ved etablering af fjernvarme og varmepumper, konkluderer rapporten. For eksempel er ventetiden for varmepumper steget med op til seks måneder mens priserne på etablering af både fjernvarme og varmepumper er steget med 20-25 procent. Illustration: Morten Egholm Jeppesen.
Det kan gå hurtigt med at får den danske varmeforsyning væk fra gas og over på fjernvarme og varmepumper. Ny rapport anbefaler, at kommunerne opdele områderne efter effektivitets- og hastighedskriterier og godkender efter en “fast track”-model.
10. maj kl. 05:26

Alle danske boliger, der i dag har gas som den primære kilde til opvarmning - dem er der cirka 400.000 af - skal allerede i år have et bud på, hvornår de kan få fjernvarme. Det er en del af regeringens plan ”Danmark kan mere II”, fra 19. april.

For at accellerere den udvikling, anbefales det i en ny rapport, som konsulenthuset Ea Energianalyse har udarbejdet for Rådet for Grøn Omstilling, at alle danske kommuner inden udgangen af 2022 udarbejder en opdeling af deres varmeforsyningsområder efter simple effektivitets- og hastighedskriterier. Det vil sige, at alle ejendomme, der i dag ikke har fjernvarme, skal inddeles i områder, der enten kan få fjernvarme før 2026, før 2028 eller senere.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.