Uklare EU-regler: Skal PtX-aktører selv finansiere VE-udbygning?

PtX projekter
Illustration: Ørsted. Se større version
EU-direktiv lægger op til, at strøm til PtX-brændsler blandt andet skal komme fra nyopstillet VE, som producenten selv finansierer via en elkøbsaftale. Men de endelige regler er endnu ikke færdigudarbejdet, og det skaber stor frustration hos dansk PtX-virksomhed.
4. marts 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Spørgsmålet om, hvordan Danmark skal sætte strøm til Power-to-X er ikke kun et nationalt anliggende, men vil i høj grad være styret af hvilke rammer, der sættes i EU. I øjeblikket er Folketinget ved at lovbehandle den danske implementering af EU’s VE II-direktiv fra 2018, som skal træde i kraft senest 1. juli i år. 

Men direktivet er på mindst ét afgørende punkt endnu ikke færdigskrevet, og hvordan de endelige bestemmelser udformes kan få stor betydning for de PtX-aktører i Danmark, som har tænkt sig at bruge strøm fra det kollektive elnet til at drive sine elektrolyseanlæg.

Det drejer sig om strømmen til PtX-brændsler, der skal anvendes i transportsektoren. Her foreskriver direktivet nemlig, at de skal produceres på baggrund af strøm fra ‘additionel’ VE-kapacitet, der er tilvejebragt via en såkaldt PPA (elkøbsaftale med en VE-strømproducent, red.). 

Desuden er der lagt op til krav om samtidighed mellem elproduktion og aftaget i elektrolyseanlæggene, og at strømmen undervejs ikke må have mødt flaskehalse i nettet, hvis produktet skal kunne kalde sig fuldt ud ‘grønt’.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.