Ugens energi: Solceller på taget er ikke altid det mest klimavenlige

ugens energi
Illustration: Nanna Skytte. Se større version
15. oktober 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Vi begynder denne uges nyhedsoverflyvning med at samle op på en sag, der efterhånden har bredt sig over en del af disse fredagsnyhedsbreve.

Det drejer sig om afskaffelsen af udligningsordningen, som blev til politisk virkelighed med klimaaftalen fra sidste år. 

Lidt kort baggrund: I aftalen udspecificerede forligspartierne, at skiftet fra det nuværende paradigme, hvor PSO-afgiften finansierer ordningen, skulle ske via en finanslovsfinansieret overgangsordning. Overgangsordningen skal gælde næste år, hvor både lovgivningen og tarifstrukturen skal falde på plads således, at producenterne selv kan betale for tilslutning af nye VE-anlæg over de nye tariffer. Det skal efter planen ske i 2023.

Både udvikler-branchen og netselskaberne har dog svært ved at se, hvorfor overgangsordningen ikke bare kan blive den nye permanente udligninsordning, således at betalingen kommer skatteyderne. Argumentet er, at elnettet må anses som et fælles gode, som det også er helt rimeligt, at fællesskabet betaler for. 

Som minimum ønsker branchen, at overgangsordningen forlænges, så der skabes ro om rammerne for udvikler-markedet i en tid med ambitiøse klimamålsætninger og udsigt til underudbygning af VE.

Myndighederne er dog af den opfattelse, at overgangsordningen hverken kan forlænges eller gøres permanent, da det er vurderingen, at udligningsordningen er i strid med EU’s statsstøtteregler – en bekymring de private aktører selvsagt ikke deler.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.