Ugens energi: Slukkede vindmøller og en blandet dag for Danmarks CO2-fangstpiloter

Ugens energi: Slukkede vindmøller og en blandet dag for Danmarks CO2-fangstpiloter
Illustration: Nanna Skytte. Se større version
19. november kl. 05:00

Endnu en uge i energibranchen går på hæld. Vi tager fat på ugeopsamlingen ved at gå tilbage til sidste fredag, hvor Energiwatch kunne fortælle den umiddelbart forbløffende historie om, at danske vindmøller nedreguleres som aldrig før på trods af de høje energipriser.

Samlet producerede de danske hav- og landvindmøller i oktober 1.667 GWh, men det tal kunne have været 261 GWh større, hvis ikke der var blevet slukket for møllerne, oplyste mediet på baggrund af Energinets nyeste tal for specialregulering.

Møllerejerne havde således et større incitament til at nedregulere end til at producere på trods af, at spotpriserne lå med et gennemsnit på 84 øre pr. kWh, det næsthøjeste nogensinde. Det er dog en vildfarelse at blande de to markeder for henholdsvis spotpriserne og regulerkraft sammen:

»Behovet for nedregulering er på ingen måde sammenfaldende med strømprisen. For uanset om spotprisen er høj eller lav, vil der altid være brug for at balancere elsystemet,« forklarede elmarkedschef i Wind Denmark, Søren Klinge til Energiwatch.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
#2
Eva Fredtoft
19. november kl. 12:32

Det er så forklaringen på, at mens vi skulle betale tårnhøje elpriser i oktober, så så jeg vindmøller er stod stille i kraftigt blæsevejr..

#1
Jens-Otto Andersen
19. november kl. 11:31

Det er klart, at møller er nemme at regulere på. De kan stoppes på et øjeblik uden andre omkostninger end det tab af indtjening, den samtidige elpris giver.

Det er lige så klart, at stop af møller samtidig med et betydeligt brændselsforbrug til el- og varmeproduktion er klima- og ressourcemæssigt vanvid. (Elpatroner & -kedler er trods alt billige)

Men at elsystemets aktører agerer på denne samfundsmæssigt absurde måde er kun naturligt: De har intet klimaansvar, men skal kun søge de økonomisk mest attraktive løsninger for elsystemet! At samfundet dermed påføres omkostninger er ikke deres sag.

Sagen kan derfor ses som (endnu) et eksempel på det fortløbende sammenbrud for en sammenhængende energi- og klimapolitik, vi har været vidne til siden årtusindskiftet.

Forsiden