Ugens energi: Høje energipriser skaber splid i EU's indre marked for energi

ugens energi
Illustration: Nanna Skytte. Se større version
29. oktober 2021 kl. 05:03
errorÆldre end 30 dage

Vi begynder opsamlingen med en nyhed fra sidste uge, hvor mediet Klimamonitor kunne berette, at de skyhøje gaspriser har givet anledning til øget kulafbrænding på Nordjyllandsværket.

Prishoppet har nemlig på det seneste gjort kulkraft billigere end gaskraft. Værket kunne derfor oplyse til Klimamonitor, at man i 2021 regner med at udlede 1,3 millioner ton CO2, hvilket er næsten dobbelt så meget som sidste års udledning på 700.000 ton CO2.

Det sker – paradoksalt nok – samtidig med, at flere stemmer i energidebatten og ikke mindst værkets egen ejer, Aalborg Forsyning, argumenterer for at fremskynde lukningen af værket med tre år: Fra den planlagte udfasning i 2028 til 2025. 

Da værket til den tid vil være det sidste kulkraftværk i Danmark er det således også selve kul-æraen i den danske energiforsyning, der kan sløjfes tre år tidligere end planlagt.

Fremrykningen af udfasningen kommer dog med en pris, som er opgjort til 400 millioner kroner, som er værkets restgæld. En ekstraregning, som Aalborg Forsyning nægter at tørre af på egne varmekunder, da den nationale kuludfasning må være et nationalt anliggende, lød det fra direktør, Søren Gais Kjeldsen. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.