»Ugennemtænkt at satse på lokale PtX-anlæg«

13. september kl. 05:553
Niels Bech Kalundborg Refinery
Illustration: Ole Jørgen Bratland.
Drop idéen om, at hver et lille lokalsamfund skal have sit eget lokale PtX-anlæg til fremstilling af grønne brændstoffer. For det er uforsvarligt at stoppe produktionen, når vinden ikke blæser, lyder det fra Kalundborg Refinerys direktør for forretningsudvikling Niels Bech.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hver en kommune skal have sine egne PtX-anlæg til at bruge grøn strøm fra lokale vindmølleparker til at fremstille brændstof til skibe, fly og lastbiler. Den vision går igen i mange projekter for den grønne omstilling. Men det er en farlig vej at gå, lyder det fra Niels Bech, direktør for forretningsudvikling ved Kalundborg Raffinaderi.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til GridTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
14. september kl. 20:02

variabelt forbrug i form af bl.a. produktion af PTX er en del af IDA's Klimaplan. Det lyder ikke til at alle er enige i det praktisk gennemførlige i dette. Ihverfald ikke hvad angår methanisering.

1
13. september kl. 13:29

Umiddelbart forekommer den nemmere at transporterer el end brint. Hvorfor placerer et elektrolyseanlæg på en "øde" energiø ude i havet. Det vil være enklere at føre strømmen i land, til centralt placerede anlæg i nærheden af 400 kV nettet og eventuelle kaverner. Man skal under alle omstændigheder have kabler til land, hvis vindmøller og elektrolyseanlæg skal indgå i elnettet.

2
14. september kl. 09:44

Det er jeg nu ikke så sikker på. Det er både kompliceret og dyrt at bringe havvindkraft i land som elektrisk energi. Det skyldes at systemerne skal dimensioneres til ret store effekter. Det er ikke utænkeligt at det faktisk vil være smartere og billigere at sende energien i land i form af brint. Måske endda brint produceret i selve møllen.