Center for High-Performance Computing (NCHC) bruger Asetek liquid cooling teknologi til at køle deres supercomputer
Center for High-Performance Computing (NCHC) bruger Asetek liquid cooling teknologi til at køle deres supercomputer

Foto : Asetek, Taiwans Center for High-Performance Computing (NCHC) bruger Asetek liquid cooling teknologi til at køle deres supercomputer

Uden dyre varmepumper: Datacenter skal levere overskudsvarme direkte til Aalborgs fjernvarmenet

Fra ing.dk: Teknologivirksomheden Asetek tilslutter nu deres eget, lille datacenter direkte til Aalborgs fjernvarmenet. Virksomheden bruger 'liquid cooling' til deres servere og vil levere overskudsvand med samme temperatur som fjernvarmens fremløb.
I Aseteks lille datacenter, bruger man det 40 grader varme fjernvarmevand i returløbet. Det trækkes ind i datacentret, kører igennem en varmeveksler, så serverne kan køles med kølevæske.
Vil du have fuld adgang til GridTech?

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Liquid cooling

Kold kølevæske passerer over en køleflade på computerens særligt strømkrævende eller varmefølsomme komponenter som processorer og forlader den varmere. Teknologien anvendes allerede i bærbare computere og supercomputere.

Da energi-densiteten i væsken er meget højere end luft, og da kølevæsken passerer køleflader direkte på de varme komponenter, er denne 20 graders forskel nok til, at de kan køles tilstrækkeligt. Til gengæld skal der bruges energi til pumper, det koster mere at etablere (ihvertfald på det enkelte rack) og kølevæsken kan forårsage omfattende skade og kortslutning, hvis der kommer brist på kølevæskens kredsløb.

Aseteks teknologi anvendes allerede jorden rundt i supercomputere på forskningsinstitutioner og universiteter i Tromsø, Kyoto, Tokyo, Berkeley, Mississippi og adskillige andre steder.