Udbygningen af landvind taber fart – om et år går den muligvis helt i stå

3. februar kl. 06:211
Thorup-Sletten vindmøllepark, Aura Energi, vindmøllepark
Illustration: Aura Energi.
2021 blev endnu et skuffende år for udbygningen af landvind. Usikkerhed omkring investeringsvilkår og manglende lokal opbakning får skylden for, at samfundet går glip af én af de billigste energiformer, der findes.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er nu to år siden, Danmark fik en klimalov og et mål om at reducere 70 procent af udledningen af drivhusgasser inden 2030. Men de seneste to år har samtidig været karakteriseret ved en markant lavere udbygning af vindkraftkapaciteten på land end tidligere.

Tallene for landvindudbygningen i 2021 er netop tikket ind hos Energistyrelsen, og de viser, at i alt 123 MW blev tilført nettet sidste år, netto. Det er kun lidt bedre end året før, hvor udbygningen – inklusiv nedtagning af forældede møller – endte på 108,8 MW.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til GridTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. februar kl. 18:01

Man kunne lave regler, der sikrer lokalt ejerskab / udbytte for både borgere og kommuner. Og så skal vindenergien udnyttes. Møller skal ikke standses i god vind, men levere billig el til varmeproduktion. Lokale varmeforbrugere skal ikke betale for brug af dyre, forurenende og importerede brændsler når vindstrøm via allerede etableret net kan levere til varmeværker, som oven i købet har varmelagre, der kan gemme vindenergi til vindfattige dage. Eller til varmepumper udenfor fjernvarmeområder. Nuværende regler giver géner, værditab m.v. for borgerne og udgifter til kommunal planlægning med meget begrænset udbytte / bonus til lokalområdet. Vi har ikke noget imod at levere fødevarer, industrivarer og energi fra Vestjylland til byernes forbrug, men ikke uden ordentlig betaling.