Trykluft gemmer på store energibesparelser

Foto : Teknologisk Institut

Trykluft gemmer på store energibesparelser

Elforsk-projekt har undersøgt, hvordan trykluft i dag bliver anvendt inden for syv hovedbrancher. Og en gennemgang af trykluftsystemet hos Stibo Complete har medført ændringer.
Når den grafiske virksomhed Stibo Complete producerer tryksager, sker det ved hjælp af trykluft til styring og regulering af ventiler og luftblæsere. Systemtrykket er sat til 8 bar, men reelt er der måske kun behov for 1-2 bar ved enkelte processer. I hvert fald bør man uden problemer kunne reducere trykket med 1-1,5 bar.
Vil du have fuld adgang til GridTech?

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Prøv GridTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Energiforbruget til trykluft

Elforsk-projektet har kortlagt energiforbruget til trykluft i syv brancher.

Her fører den kemiske industri an med et samlet elforbrug på 383 GWh for små, mellemstore og store trykluftanlæg, efterfulgt af jern- og metalbranchen med 252 GWh og endelig 160 GWh for nærings- og nydelsesmiddelindustrien.

Det svarer samlet til 795 GWh, og omregnet er det lig med 85 procent af elforbruget til trykluft inden for de førnævnte syv brancher.