Træflis af dansk have- og parkaffald brændes i Tyskland på grund af rigide regler i Danmark

25. maj 2021 kl. 06:001
Dall Energy, have-park affald
Illustration: Dall Energy.
Samtidig med at mange biomasseværker må importere skovflis til deres ovne, sendes flis af dansk have- og parkaffald ofte til Tyskland for at blive brændt. Små stykker plastik i affaldet sætter nemlig afgifter på brændslet, men et nyt forsøg viser, at plasten kan sorteres ud, så den udgør mindre end én promille.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De fleste af landets biomassefyrede værker holder sig fra at fyre med lokalt have/parkaffald (HPA), fordi de danske myndigheder har nultolerance over for urenheder som eksempelvis små stykker plastik i fliset.

Men indføres der en bagatelgrænse, vil flis af HPA være et billigt og lokalt produceret alternativ for mange af værkerne, som visse steder kunne fortrænge forbrug af importeret skovflis.

Læs hele artiklen

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
25. maj 2021 kl. 13:14

INGEN affaldsfraktion er 100 % renset for andre materialer end den aktuelle. At opkræve affaldsafgift / energiafgift ved brug af haveaffald, fordi dette indeholder meget små mængder plast er simpelt hen for dumt. Enhver bunke med haveaffald indeholder dele af plast i form af urtepotter, plastnet fra stiklinger og andre minimale fejlsorteringer. Krav om at udsortere disse mængder før udnyttelse af dette affald som brændsel er simpelthen for langt ude. Vi taler jo om plast, som ikke forurener ved forbrænding, som ikke kan genanvendes og derfor alligevel skal energiudnyttes.

Er vi virkelig blevet så idealistiske, at et forhold som dette kan give så betydelige konsekvenser?

Prøv at se grundigt på indholdet i containerne næste gang du besøger en genbrugsplads. Finder du blot én container uden fejlsorteringer eller sammensatte produkter, som bringer forkerte materialer i fraktionen, skal du være lige så heldig, som hvis du vinder den helt store gevinst i lotto.

Jeg vil umiddelbart tro, at man ved bedre sortering ved aflæsningen på genbrugspladserne og en fornuftig manuel indsats vil kunne redde mere til genanvendelse og optimal behandling på de danske genbrugspladser end ved at bede husholdningerne om at sortere deres affald på adressen.

Det bliver spændende om idéen med at fjerne fraktionen 'Småt brændbart' på ARC's genbrugspladser kommer til at vise netop dette.