Topmødet, der skal holde 1,5 i live

COP26, klima, klimaindsats
Illustration: Ingeniøren. Se større version
COP26 kan afgøre spørgsmål om CO2-kvoter, klimabistand og tilstrækkelige CO2e-reduktioner til at holde temperaturstigningen på 1,5 grader.
Analyse2. november 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Den videnskabelige litteratur fastslår med 99 procents enighed, at vi er vidner til menneskeskabte klimaforandringer, og klimaforskerne i FN’s klimapanel IPCC lægger ikke fingrene imellem: Der skal handles nu, hvis målet om en maksimal, global temperaturændring på 1,5 grader skal nås. 

Den ambition blev sat med Parisaftalen fra 2015, der må anses som den politiske drejebog for, hvordan de globale klimaforandringer bremses. Men efter aftalen hænger også en pukkel af svære beslutninger.

Når verdens ledere de to første uger af november samles til den 26. udgave af FN’s klimakonference, denne gang i Glasgow, er det derfor med forhåbningerne om at kunne gøre et væsentligt indhug i denne pukkel. COP26 er på den vis spået at blive den mest afgørende af sin slags siden COP21, der resulterede i Parisaftalen.  

Ved COP25 i Madrid i 2019 endte forhandlingerne om særligt fire problemstillinger med det skuffende resultatet, at de måtte skubbes til næste topmøde: 

Markedsmekanismerne for CO2-kvoter og -kreditter. Klimabistand til fattige lande. Kompensation for klimakatastrofer. Forøgelse og opfyldelse af de nationale reduktionsmål. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.