Thor-succes skaber debat om ny udbudsmodel for havvind

Humber Gateway, RWE, Nordirland, havvindmøller, havvindmøllepark
RWE's havvindmøllepark Humber Gateway, der står ud for den nordøstlige engelske kyst. Parken består af i alt 73 møller med en samlet kapacitet på 219 MW. Illustration: Tristan Stedman / RWE. Se større version
Der er enighed om, at udbudmodellen bag Thor ikke skal gentages. Men der er temmelig forskellige meninger om, hvad der bør erstatte den.
14. december 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Den danske havvindindustri har muligvis 'sejret ad helvede til'.

I hvert fald overgik afgørelsen af det seneste havvindudbud i Danmark manges forventninger – ikke mindst landspolitikernes. Med fem ud af seks bud på mindsteprisen endte konkurrencen i lodtrækning, hvor den tyske energigant RWE trak længste strå.

Med sit bud på 0,01 øre/kWh har tyskerne de facto indvilliget i at betale den danske stat 2,8 milliarder kroner over en kort årrække, som tak for at få lov til at opføre en havvindpark ud for den vestjyske by Thorsminde.

Læs også: Tysk energiselskab skal bygge Danmarks første støttefrie havvindmøllepark

Ikke alene undgår staten at skulle have penge op af lommen – den indkasserer ligefrem et milliardbeløb på Thor-parken, hvilket ifølge Energistyrelsen ikke er set før noget sted i verden.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.