Test demonstrerer salt som solvarmelager

Foto : Lasse Gorm Jensen

Test demonstrerer salt som solvarmelager

Saltbatterier kan både anvendes som korttids- og langtidslagre for solvarmeanlæg i énfamilieshuse og sandsynligvis også for solceller og varmepumper, viser ph.d.-projekt.
Lagring af solvarme i et såkaldt salt-varmelager ser ud til at fungere fint, og det samlede system vil være i stand til at forsyne et passivhus med tre personer med 71 pct. af den varme og det varme vand, som huset og dets indbyggere behøver året rundt i et dansk klima. 
Vil du have fuld adgang til GridTech?

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Fakta: Saltbatteri

Princippet i et saltvarmelager er sammenligneligt med virkemåden af de små plastposer med flydende salt, der kan varme fingrene: Når man bøjer en lille plade i posen, frigives krystaller, der får saltvæsken i posen til at krystallisere og blive ca. 58 °C varm. 

I et varmelager af husholdningsstørrelse kan varmen anvendes til opvarmning af brugsvand eller radiatorer, hvilket ikke kræver særligt høje temperaturer. Varmeafgivelsen sker både, mens saltet er flydende, og når krystalliseringen finder sted, hvilket sker på få sekunder, hvor hele beholderen omdannes til en massiv blok af krystaller. Når varmen er frigivet, kan processen gentages uendeligt, kun begrænset af tankanlæggets holdbarhed.

Kilde: DTU