Teleselskaberne er sovende kæmper med balancekraft

Norge
I Norges storslåede natur gemmer der sig en række batteriparker, som fungerer som teleselskabernes nødstrømsanlæg. De kan bruges som balancekraft, mener dansk ingeniør med årelang erfaring i Telenor. Illustration: Bigstock/Andrey Armyagov. Se større version
Batteriparkerne på telesites slår V2G som balancekraft, mener dansk Telenor-ingeniør. Det er en mulighed, men frekvensregulering er hård ved batterierne, lyder kommentar fra DTU-forsker.
9. maj 2018 kl. 15:36
errorÆldre end 30 dage

De sovende og dyre batterier, som teleselskaberne har som nødstrømsanslæg, kan med fordel for både el- og teleselskaber benyttes som balancekraft på elnettet. Ideen kommer fra den danske svagstrømsingeniør Lars Bundgaard, der gennem en årrække har arbejdet for Telenor.

»Vi har batteriparker på vores telesites spredt i Norge. Der er forskellige myndighedskrav, vi skal kunne holde telenettet oppe under strømafbrydelser. Derfor har vi batteriparker, som bare står og sover. På linje med mulighederne i V2G, vil vores batteriparker kunne bruges som balancekraft,« siger han.

For teleselskaberne vil der udover en mulig betaling være en gevinst i, at batterierne bliver brugt. Lars Bundgaard fortæller, at man hos Telenor ofte oplever, at et batteri fejler i første forsøg, når der laves en kapacitetstest, for dernæst at virke hvis testen gentages.

»Der er noget med den kemiske proces, som går næsten i stå, « siger han.

Kan matche elbiler

Selv om batterierne er 48V, som er den normale standard i telebranchen, er der tilstrækkelig kapacitet. Et typisk site vil have en kapacitet på 24 KWh svarende til den kapacitet, en Nissan Leaf har.

»Vi i Telesektoren vil være en mere attraktiv ‘producent’ end alle el-bilerne. De kobles ofte fra laderne, når de er færdige med opladning, mens vi er en stabil leverandør. Vi er altid til stede med vores kapacitet,« siger Lars Bundgaard.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.