Supermarkederne har forberedt sig i årevis: Ny aftale sender endelig varmen fra køledisken ud i fjernvarmenettet

Supermarkederne har forberedt sig i årevis: Ny aftale sender endelig varmen fra køledisken ud i fjernvarmenettet
Illustration: Bigstock/Siriporn2525. Se større version
Ny politisk aftale rydder op i bureaukratiet omkring udnyttelse af overskudsvarme. Det åbner for, at varmen fra supermarkedernes køleanlæg for alvor kan blive pumpet ud i fjernvarmen. Landets store kæder har brugt årevis på at forberede butikkerne til netop det.
14. september kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

En ny politisk aftale om nyttiggørelse af overskudsvarme skal gøre det meget lettere for især supermarkeder at indgå varmeleverance-kontrakter med fjernvarmen. Store mængder varme fra forretningernes mange køleanlæg bliver nemlig i dag blot blæst af på taget.

Den nye aftale er en opfølgning på det store energiforlig fra sidste sommer, hvor politikerne måtte indse, at der var behov for at gøre mere for at få gang i overskudsvarme-projekterne ude hos detailhandlen.

Efter mange års stilstand på området lavede politikerne i 2019 en storstilet overhaling af reglerne på området og sænkede blandt andet den afgift, virksomheder skal betale for salget af varmen. 

Men de nye regler i 2019 fik voldsom kritik for at gøre rammerne værre end i det foregående paradigme, og overskudsvarme-projekterne blev for det meste i skufferne. Ét af hovedkritikpunkterne har været, at reglerne har været alt for komplekse og administrativt krævende – især for de små projekter, det er muligt at lave hos supermarkederne.

»Vores leverance af overskudsvarme har jo karakter af ‘mange bække små’, så hvis vi skulle lave en ekstra revisorerklæring for hvert eneste af de her projekter, så ville den økonomiske gevinst drukne fuldstændig,« forklarer energichef i Coop, Nicki Pagh Børgesen.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden