Stram tidsramme kan sætte energiøer under pres

energiø
Illustration: Energinet. Se større version
To kæmpe vindmølleparker og tilhørende brændstofproduktion skal stå klar om 10 år. Er det kort tid, eller er det bare kendt teknologi, som skal sættes sammen?
Analyse28. maj 2020 kl. 05:40
errorÆldre end 30 dage

Danmark skal udbygge med vindkraft på havet – rigtig meget vindkraft. Regeringen foreslog 20. maj i sin klimaplan to energiøer med tilsammen 4 GW vindkraft tilknyttet, og i denne uge kunne Ørsted, sammen med en række partnere, fortælle om et gigantisk brændstofproducerende anlæg, de vil bygge et sted i Storkøbenhavn og forsyne med el fra en af disse energiøer.

Det hele kan virke forjættende: ideen om at bygge vindmølleparker til havs for både at kunne forsyne Danmark og de omkringliggende lande med el og fremstille bæredygtige brændstoffer, såkaldt Power-to-X (PtX). Den gode nyhed her er, at det meste af teknologien eksisterer og allerede fungerer industrielt. En række PtX-demonstrationsanlæg er i gang – men der mangler stadig erfaring med opskalering.

Så når industri og politikere er enige om, at det er vejen frem for at nå 70 procents reduktion af drivhusgas-udledningen i 2030, så hober der sig alligevel en lang række spørgsmål op, som både kan udfordre teknik, infrastruktur og planlægning, og som bindes op af en tiårig tidsramme, som pludselig kan virke stram.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.