Store lokale forskelle i lavspændingsnet gør elbiler til en unik udfordring

kontrolrum
Illustration: Ørsted. Se større version
Det er vidt forskelligt, hvor mange elbiler der er plads til i lavspændingsnettene, og derfor skal distributionsoperatørerne arbejde helt anderledes med planlægningen af netforstærkninger end tidligere.
3. december 2019 kl. 06:14
errorÆldre end 30 dage

Elbiler er et varmt emne for tiden. I sidste uge var fremtiden for elbilernes afgifter angiveligt på dagsordenen ved finanslovsforhandlingerne, og historierne om at persontransporten kun bliver sortere år for år præger forsiderne på flere af landet netaviser i skrivende stund. 

Også hos elnetselskaberne fylder elbilerne i bevidstheden. Det har de i særdeleshed gjort, siden brancheforeningen Dansk Energi i foråret udgav en analyse, der konkluderede, at indpasning af de mange elbiler i lavspændingsnettene vil kræve forstærkninger for et ekstraordinært investeringsbeløb hos netselskaberne på mellem 3 og 19 milliarder kroner.

Læs også: ‘Prosumere’ sætter villavejens elnet under pres

Men hvad er egentlig kapaciteten i de nuværende distributionsnet? Hvor mange elbiler kan passes ind, før der skal investeres?

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.