Spildevand kan løse PtX-anlægs udfordringer med vandforsyning

Ole Enevold Jensen, Nowocoat
Illustration: Nowocoat.
Vand skal være ultrarent for at kunne bruges i Power-to-X-processen, og så kan man ligeså godt forsøge at bruge spildevand fremfor grundvand, når det alligevel skal renses. Det er tanken bag et forsøg i Esbjerg, der har store globale perspektiver.
2. juni kl. 05:30

Power-to-X er en af hjørnestenene i den grønne omstilling, men der har været advarsler om, at store PtX-anlæg kan skabe lokale problemer for forsyningen af drikkevand. Inden for de næste fem år forventes det, at mindst to store Power-to-X-anlæg vil etablere sig i Esbjerg-området, og den lokale DIN Forsyning går derfor nu sammen med Niras og undersøger, om man kan bruge renset spildevand i stedet for grundvand.

Forretningsudviklingschef Claus A. Nielsen fra DIN Forsyning mener, at det vil være en kæmpe gevinst både miljømæssigt og økonomisk og et væsentligt bæredygtigt bidrag til Power-to-X-udviklingen i Danmark.

»Copenhagen Infrastructure Partners forventede anlæg i Esbjerg, Høst PtX, forventer at skulle bruge ca. 1,3 mio. m3 årligt med den nuværende planlagte produktion. Der er dog ikke tale om drikkevand, da vandet, der skal bruges i PtX, skal være ultrarent. I drikkevand findes der bl.a. en række naturlige salte og mineraler, der skal fjernes, før vandet kan bruges. Det betyder, at uanset om vi leverede vand i drikkevandskvalitet, så skulle det alligevel det renses. Det fik os til at tænke i andre baner. For vand har vi nok af i Esbjerg. Men det er drikkevandsressourcen, der er begrænset,« siger forretningsudviklingschef Claus A. Nielsen fra DIN Forsyning.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger