Slækkede krav til vindmøller kan gøre en energiø 20 milliarder kroner billigere

havvind, havvindmøller, havvindmøllepark, transformerstation, offshore
Illustration: Pontificalibus / Creative Commons. Se større version
Forskere har beregnet, at ændring af de tekniske krav til vindmøller og nettilslutninger kan reducere prisen for en energiø med tilslutning af 10 GW vindkraft med cirka 10 procent.
16. december 2021 kl. 06:00

Der er ingen grund til at købe standardhavvindmøller, når vi om få år går i gang med at bygge vindmølleparker i forbindelse med de kommende energiøer. Andre og enklere typer kan gøre det, og selve øerne kan også blive en smeltedigel af nye energiløsninger.

Det mener energiforskere fra DTU og AAU, som har beregnet, at de nye løsninger kan gøre en energiø med 10 GW tilsluttet vindkraft mindst 20 milliarder kroner billigere, end hvis man blot bruger kendte løsninger og standardkomponenter.

De nye løsninger kredser alle om at udfordre nogle af de standarder, som danske vindmølleproducenter og netselskaber har arbejdet efter i årtier, forklarer Spyros Chatzivasileiadis, der er lektor på DTU Elektro og har bidraget til beregningerne:

»Fordi energiøerne ­sandsynligvis vil være forbundet til land med en HVDC-forbindelse (High-Voltage Direct Current, red.), så kan vi på selve øen i praksis selv vælge, hvilke elektriske standarder vi vil arbejde med,« siger han og tilføjer, at der også har været en del mere ekso­tiske tekniske ideer oppe og vende – dem kommer vi tilbage til.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.