Sådan stabiliseres elnettet i en fremtid med mange vedvarende energikilder

vindmølle
Illustration: berkan / Bigstock Photo. Se større version
El baseret på vedvarende energikilder handler ikke blot om forsyningssikkerhed. Spændingen skal også have en god kvalitet. Det problem kan ny dansk forskning med matematiske modeller løse.
Interview15. november 2018 kl. 06:05
errorÆldre end 30 dage

Før i tiden havde man få, men store enheder til el-produktion. Synkrongeneratorerne, der stod og stadig står på dagens kraftværker, er gode energikilder, som er stærke og bygget til at levere en fin spænding. Hvis der sker uforudsete begivenheder på nettet, roterer generatorerne med en bestemt hastighed og har tillige et inertimoment som gør, at de ikke bare lige kan slås ud af kurs, inden for få millisekunder.

Det fortæller den verdenskendte AAU-professor og civilingeniør Frede Blaabjerg.

»På den måde er de meget robuste størrelser. Når man har en kortslutning på nettet er de også rent termisk meget robuste, da de kan tåle at trække store strømme i lidt længere tid – op til 10 gange det, de er bygget til,« siger han.

Der er dog en risiko for, at generatorene kan ‘pendle’ op mod hinanden, hvis man ikke passer på. Det skyldes såkaldte undersynkrone resonansfrekvenser, der opstår mellem mekanikken og den elektriske side.

»Det passer man meget på, da det kan ødelægge den mekaniske konstruktion. Det skete i gamle dage, men det har man styr på i dag, i Europa.«

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.