Sådan finder du rundt i Energinets regneark om producentbetaling 

Spotpris på el
Den pris, som Energinet estimerer producenterne kan prissikre deres VE-anlæg til på elmarkedet svarer til den stiplede kurve i diagrammet. Den kraftige prisstigning skyldes både er underskud på el i markedet og en voksende CO2-afgift. Men da sol og vindproducenter ikke skal betale for CO2-afgift, bliver den højere pris på el for dem en ekstra indtægt. Den primære omkostning vind- og solanlæg er etableringen af anlægget – og de løbende vedligehold, der er den samme uanset elpris. Illustration: Energinet.
12. maj kl. 05:11

Gridtech har udarbejdet denne guide, så alle læsere kan navigere rundt i det flere faneblade store regneark (klik for at downloade det)  som Energinet har lavet for selv at få overblik over konsekvenserne af den kommende producentbetaling for tilslutningen til eldistributionsnettet, som træder i kraft fra januar 2023.

Faneblad 1: (Beregning)

Beregningsarket på faneblad ét giver mulighed for at beregne konkrete eksempler ved at indsætte værdier i de blå celler i række 5:18. Hver kolonne er et selvstændigt regneeksempel. 

På søjlefiguren i bunden af fanebladet fremgår, hvor meget anlægsejerne i de respektive eksempler ifølge Energinets estimat (omregnet til DKK/MWh) skal betale i hhh TSO-indbetaling / transformerbidrag (mørkeblå), TSO-tilslutningsbidrag (mørkegrøn), TSO-indfødningstarif (lysegrøn) DSO-tilslutningsbidrag - fuld rådighed (blå), DSO-tilslutningsbidrag – begrænset rådighed (gul), DSO-indfødningstarif (lyseblå).  

Antal megawatt produktionskapacitet er angivet i G10 (50 MW landvind ) - Q10 (25 MW solceller). 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.