Så må vi importere: Klimaministeren afviser at lægge sig fast på VE-andel i 2030

Dan Jørgensen
Illustration: Ulrik Jantzen.
Ifølge beregninger for Ingeniøren er der udsigt til stor mangel på grøn strøm til den nødvendige elektrificering for at nå 70-procents-reduktionsmålet.
15. november 2021 kl. 15:35
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Regeringen vil ikke lægge sig fast på, at al den strøm, vi skal bruge for at nå klimamålet i 2030 – eller bare for eksempel 90 procent af den – skal komme fra grønne danske strømkilder.

Sådan lyder det i et skriftligt svar til Ingeniøren, efter at vi fredag kunne fortælle, at Danmark lige nu ser ud til at nå 70-procents reduktionsmålet med en netto-strømimport på mellem syv og 15,4 TWh – svarende til mellem halvanden og tre en halv af de helt store kommende havvindmølleparker.

Mankoen er udregnet af Ea Energianalyse, Wind Denmark og Dansk Energi, og kan blive endnu større, hvis havvindmølleparken Hesselø må droppes grundet blød bund, eller hvis udbygningen af sol- og landvindmøller – som noget tyder på – går langsommere end forventet.

Ikke mindst indeholder den kun to-tre GW elektrolysekapacitet til power-to-x, selvom der er annonceret projekter svarende til seks GW før 2030.

Det tager seks til otte år at bygge en ny havvindemøllepark, så kun meget hurtig handling kan få Danmark i mål til tiden.

Derfor har brancheorganisationerne på energiområdet enstemmigt råbt efter en særskilt VE-strategi, der opstiller klare mål for Danmarks VE-udbygning frem mod 2030 og videre endnu. Men det er ministeren umiddelbart ikke klar på at forpligte sig til.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger