Russisk fragtfly med atombrændsel undtaget for flyveforbud: Østeuropæiske værker klarer sig ikke uden

MarkBA / Wikimedia Commons
Illustration: MarkBA / Wikimedia Commons.
Det vil tage tid, hvis EU vil bevæge sig væk fra brændsel og beriget af uran fra Rusland, men det kan lade sig gøre, vurderer svensk atomkraftekspert.
15. marts kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Trods EU’s flyveforbud krydsede et russisk fragtfly tirsdag den 1. marts grænsen til Polen fra Belarus. Efter at være fløjet over Polen landede det i Slovakiet for at levere sin last bestående af atombrændsel. Undtagelsen for en af EU’s hårdeste sanktioner efter invasionen af Ukraine skyldes, at Slovakiet får al sin brændsel til landets fire atomreaktorer fra Rusland. De udgør omkring halvdelen af landets elproduktion.

Også Bulgarien, Tjekkiet, Ungarn og Finlands atomkraftværker afhænger helt eller delvist af russiske leverancer af brændsel til landenes såkaldte VVER-reaktorer, der er designet af det russiske, statsejede Rosatom. Brændslet produceres og leveres af datterselskabet TVEL, der frem til for nylig har været den eneste udbyder af særlige heksagonale brændselsstave til VVER-reaktorer.

Problematikken »fortsætter med at give anledning til bekymring og anses for at være en væsentlig sårbarhed«, fremgår det af en rapport fra Euratom Supply Agency, der udkom sidste år fra ESA, der rådgiver EU-Kommissionen om forsyning af atombrændsel.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger