Projektchef Jette Kristiane Ø. Pedersen (tv.) og viceprojektchef Joseph W. Rasmussen fra Hofor er stolte over at have været med til at styre Hofors største byggeprojekt nogensinde.
Projektchef Jette Kristiane Ø. Pedersen (tv.) og viceprojektchef Joseph W. Rasmussen fra Hofor er stolte over at have været med til at styre Hofors største byggeprojekt nogensinde.

Foto : Jeppe Carlsen

Reportage: De har bygget Danmarks sidste store kraftværk

Forsyningsselskabet Hofor har stået bag byggeriet af et nyt biomassekraftværk med energieffektivitet og arkitektur i højsædet.
Solen skinnede, og vindmøllerne på Middelgrunden stod bemærkelsesværdigt bomstille, da jeg cyklede ud til Hofors nye, store flisfyrede kraftvarmeværk på kraftværkshalvøen øst for København.
Vil du have fuld adgang til GridTech?

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Nævnte firmaer

Fakta: Biomasse og bæredygtighed

Den træflis, der fyres med på Amagerværkets Blok 4, indkøbes ifølge Hofor fra bæredygtige plantager, certificeret efter internationale standarder, og lever op til kravene i den danske brancheaftale om sikring af biomasse, som Hofor er med i. Der er tale om overskydende træ fra papirflisproduktion, spildtræ og trævækst fra såkaldte brakområder i plantagerne. Dette træ kan plantagen ikke anvende til andre formål, og derfor sælges det til energiproduktion – til en væsentligt lavere pris, end træ til papirproduktion kan indbringe.

Hofor oplyser, at man i år køber 90-95 pct. af biomassen i Europa 
– især fra Baltikum. De sidste 5-10 pct. købes i Brasilien fra en plantage, der er tredobbelt certificeret i bæredygtighed efter de højeste internationale standarder. Selskabet oplyser, at man af hensyn til forsyningssikkerheden løbende arbejder med at sprede sine indkøb af bæredygtig biomasse (træpiller og træflis) til flere regioner og lande – og altså ikke lægge alle sine æg i én kurv.

I foråret var Hofor ude i et kraftigt blæsevejr, da TV 2 rapporterede om en række negative konsekvenser for natur og lokale bønder i forbindelse med den certificerede plantage i Brasilien, hvorfra Hofor køber træflis. Hofor afviste store dele af kritikken – blandt andet at have afbrændt træ fra regnskoven – og henviste til leverandørens tre forskellige certificeringer. Men Hofor lovede samtidig at undersøge sagen og rette op på mulige fejl og mangler i det uafhængige tilsyn med plantagens certificeringsordninger.