Ren energis hellige gral har været ’lige om hjørnet’ i årtier: Spørg eksperten om fusionskraft

Forsøgshallen med Wendelstein 7-X omgivet af diverse diagnostikudstyr så sådan ud i april 2017
Illustration: Jan Michael Hosan . Se større version
Ingeniøren inviterer vores læsere til at indsende spørgsmål om fusionskraft, der efterfølgende vil blive besvaret af en af verdens førende forskere inden for feltet, Volker Naulin, der er professor på DTU Fysik.
15. juni 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Ingeniøren inviterer hermed alle vores læsere til at indsende deres spørgsmål omkring fusionskraft til Volker Naulin, der er professor på DTU og en af verdens førende forskere inden for fusionskraft og plasmafysik, gennem journalist Frederik Marcher Hansen på [fmh@ing.dk](mailto:fmh@ing.dk).

Fristen til at indsende spørgsmål udløber fredag klokken 12.00. Så mange spørgsmål som muligt besvares i den kommende uge i en artikel her på Ing.dk af Volker Naulin, der har beskæftiget sig med forskning i fusionskraft i mere end 25 år. Alle spørgsmål - komplicerede som simple - er velkomne.

Lige om hjørnet i årtier

Fusionskraft kaldes også for den rene energis hellige gral og kandiderer højt som en af løsningerne på verdens energi- og klimakrise, men det er af flere grunde endnu ikke lykkedes at forbinde et operationelt fusionskraftværk til elnettet noget sted i verden.

Allerede i 1958 under FN’s anden Genèvekonference, som også blev kaldt ‘Atoms for Peace’-konferencen, introducerede forskere fusionskraft som energiteknologi med en række fordele, men modsat atomkraft - som blev omsat fra de første eksperimenter i 30’erne til atomkraftværker i 50’erne - fortsætter fusionskraften med at vente på sig.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.