Regeringen vil ikke betale for tidligt kulstop på Nordjyllandsværket

Nordjyllandsværket, kraftvarmeværker, kulkraft
Nordjyllandsværket skal udfases senest i 2028, hvor værker er 30 år gammelt. Illustration: Aalborg Kommune. Se større version
Det vækker forundring i Aalborg Forsyning, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet nu har meddelt Nordjyllandsværket, at regeringen ikke støtter et kulstop før tid.
9. november 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Efter et års dialog om finansiering af en fremskudt udfasning af kullet på Nordjyllandsværket har Klima-, energi- og forsyningsministeriet nu netop meddelt Aalborg Forsyning, at regeringen ikke vil betale den cirka 400 millioner kroner store regning, det er estimeret til at koste.

Det skriver Aalborg Forsyning i en pressemeddelelse.

»Det er meget beklageligt, for vi vil gerne bidrage til, at Danmark kan opfylde sit klimamål for 2025. Samtidig er jeg overrasket, for der har været en tæt dialog med ministeriet, og vi havde den klare opfattelse, at de var meget interesseret i at udfase brugen af kul på Nordjyllandsværket tidligere end planlagt,« siger Lasse Olsen, der er formand i Aalborg Forsynings energidivision.

Dermed har regeringen tilsyneladende fravalgt et tiltag, som det selv for nyligt præsenterede i årets Klimaprogram, og som sidenhen blev anbefalet i Klimarådets kommentering i forhold til at indfri delmålet i 2025.

»Det undrer mig, at regeringen ikke lytter til Klimarådet, og samtidig har jeg svært ved at se, hvordan Danmark nu skal nå sit mål om at reducere CO2-udslippet med 50-54 pct. i 2025,« siger Lasse Olsen.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Peder Stoholm
9. november 2021 kl. 15:23

Det følgende er hovedparten af en netop afgvet kommentar til en meget lignende artikel i Energy-supply (se evt. https://www.energy-supply.dk/article/view/818663/tommelen_ned_til_nordjysk_kulstop_forsyningsselskab_troede_sig_sikker_pa_400_millioner?ref=newsletter&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=daily) :

Nordjyllandsværket kunne i stedet ombygges til nærringsstof- og biokoksrecirkulerende forgasningsbaseret fyring med fortrinsvis landsdelens pt. klima- og på andre måder miljøbelastende organiske restprodukter, suppleret med direkte indfyring af velvalgte - ligeledes mindst CO2e-neutrale - importerede træpiller i dårlige halmår og tidsrum med sammenfaldende manglende vind, sol, og vand i de nordiske magasiner. Det hele evt. bare i dellast og/eller med kul i baghånden og idet gaskanalerne drejes til en ny - kun ca. halvt så stor? - bio-KV-blok, når den nuværende KV-blok ikke længere kan levetidsforlænges. Eller bare noget i den stil?

Det kunne i nogen grad allerede havet være iværksat nu, hvis Pyroneer-forgasseren ikke var blevet mølposet i 2014.

Så pres hellere vore landspolitikere til at forstå, at der bør etableres rammebetingelser, der effektivt belønner både backup-ydende elproduktion og CO2e-negativitet, - så ekstraudgiften til det første ikke skal betales af lokale varmekunder/fåreavlere/…? og så det sidste ikke fortsat bare bliver ved snakken.

For resten mener jeg fortsat, at artikler som denne ikke bør forekomme bag pro-mediernes ekstrabetalingsmure, hvor IDAs medlemmer ikke har fri adgang til at følge med og kommentere.