Regeringen beskyldes for nøl på CO2-fangst: Kan levere kæmpe klimabidrag i 2030

Foto : Christoffer Regild

Regeringen beskyldes for nøl på CO2-fangst: Kan levere kæmpe klimabidrag i 2030

Alene opgradering af biogas kan fordoble regeringens forventede fangst i 2025. I 2030 kan CO2-fangst potentielt stå for en fjerdedel af de nødvendige reduktioner.
Det er realistisk og muligt at nå langt længere end regeringens køreplan for CO2-fangst og lagring, som lige nu står til at reducere landets udledninger med 0,4 millioner ton i 2025 og 0,9 millioner ton i 2030. Og vel at mærke for en lavere skyggepris end tilsvarende egentlige reduktioner andre steder i samfundet. Det mener klimatænketanken Concito, som udpeger flere områder hvor fangsten kan blive langt mere ambitiøs. 
Få fuld adgang til GridTech?
GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.
Prøv GridTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
Regeringens plan
  • Regeringen skriver i sit nyeste klimaprogram, at det såkaldte tekniske potentiale for CO2-fangst og lagring kan være helt oppe på ni millioner ton i 2030 - en million ton mere end vurderingen var året før.
  • Der er afsat flere hundrede millioner kroner til en såkaldt grøn forskningsmission i de nødvendige teknologier, som allerede findes i stor skala i blandt andet Norges og Canadas fossilindustri, hvor de er ret energitunge.
  • Samtidig er der afsat 16 milliarder kroner over 20 år i et bredt forlig sidste år til en såkaldt teknologineutral markedspulje, som netop skal bruges til at støtte de forskellige led i kæden fra indfangning til lagring kommer i gang.
  • Støttebeløbene stiger gradvist, fra 202 millioner kroner i 2024, til 406 millioner kroner i 2025 og 2026 og videre helt op til 806 millioner årligt fra 2029.
  • Regeringen plan er senere i år at fremlægge sit udspil om fangst og transport af CO2 i Danmark, efter forhandling med Folketingets øvrige partier. 
  • Udspillet skal også indeholde en plan for hvordan de første penge i markedspuljen skal fordeles, så de bedst understøtter målet om at sikre reduktioner via CO2-fangst og lagring på 0,4 millioner ton CO2 i 2025. 
  • »Skal der gøres mere for at fremme CCUS, kan det ske gennem tilskud, fx opskalering af CCUS-puljen, afgifter, fx højere CO2 e-afgifter og negative afgifter, og regulatoriske tiltag i affaldsforbrændingssektoren og varmesektoren,« skriver regeringen.

Kilde: Klimaprogram 2021 (side 63)