Regeringen beskyldes for nøl på CO2-fangst: Kan levere kæmpe klimabidrag i 2030

Amager Bakke, ARC, CO2, CO2-fangst
Illustration: Christoffer Regild. Se større version
Alene opgradering af biogas kan fordoble regeringens forventede fangst i 2025. I 2030 kan CO2-fangst potentielt stå for en fjerdedel af de nødvendige reduktioner.
12. oktober 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Det er realistisk og muligt at nå langt længere end regeringens køreplan for CO2-fangst og lagring, som lige nu står til at reducere landets udledninger med 0,4 millioner ton i 2025 og 0,9 millioner ton i 2030.

Og vel at mærke for en lavere skyggepris end tilsvarende egentlige reduktioner andre steder i samfundet. Det mener klimatænketanken Concito, som udpeger flere områder hvor fangsten kan blive langt mere ambitiøs. 

Faktisk kan den i 2025 mere end fordobles og i 2030 levere fem millioner ton - cirka en fjerdedel af de nødvendige reduktioner for at nå 70-procentsmålet - hvis bare rammebetingelserne og økonomien kommer i orden.

Både Danmarks førende ekspert på CO2-fangst og flere af dem, som skal fange, håndtere og lagre CO2'en er enige i, at det er teknisk muligt at komme hurtigt fra start.

Blandt andet mener Danmarks største biogasproducent at kunne mangedoble CO2-fangsten ved biogasopgradering.

»Regeringen bør fordoble investeringen i 2025 til en milliard kroner og disponere væsentligt mere end det i de kommende mange år. Der skal lægges penge på bordet i en lang årrække fremover, hvis nogen skal turde investere i det,« siger senioranalytiker hos Concito Karsten Capion, tidligere chefanalytiker i Klimarådet og Dansk Energi.

Samtidig bør der komme meget konkrete rammer på plads, når Folketinget de næste måneder skal forhandle om fangst og transport af CO2.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.