Regelændring: Region H stopper planlagte solcelleprojekter for mindst 75 mio kr

Hvidovre Hospital, solceller
Illustration: Hvidovre Hospital.
Folketingets aftale om, at regioner ligesom kommuner skal danne separate selskaber, hvis de vil opstille solceller, betyder at Region H nu vil droppe størstedelen af sine solcelleprojekter. Lovgivning bør ændres, mener professor i energiplanlægning 
27. maj 2021 kl. 06:03
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Udbygningen af grøn energi er helt afgørende for vores klimaambitioner,« sagde klimaminister Dan Jørgensen (S) i december, da regeringen præsenterede en aftale, om, hvilke vilkår der skal gælde for både eksisterende og kommende solcelleanlæg opsat af kommuner, regioner og staten selv. Men for Region Hovedstaden betyder aftalen, at planerne om at investere omkring 100 mio. kr. i at opsætte solceller på regionens bygninger nu bliver kraftigt beskåret. 

»Konsekvensen for os bliver, at vi kun kan sætte solceller op, når det er en del af et nybyggeri eller en renovering, der er så omfattende, at det kræver en ny energirammeberegning. Vi regner derfor med, at vi kun kommer til at sætte solceller op for 15-25 mio. kroner,« fortæller Heine Knudsen, der er enhedschef i Energi og Miljø i Region Hovedstadens Center for Ejendomme. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. juni 2021 kl. 22:31

At staten sætter yderligere en bremse på etablering af offentlige solcelleanlæg er virkelig bekymrende. Det viser med al tydelighed, at det ikke må koste penge at ændre energiforsyningen. Problemet er jo mistede indtægter til staten på grund af færre afgifter, når forbrugerne selv begynder at producere deres energi. Store solcelleanlæg på eksisterende tagflader - eller ved renovering af samme - i kombination med tilsvarende batterier, ville for alvor nedsætte de store institutioners træk på det fælles elnet, men naturligvis stadig kræve et back-upsystem til de perioder, hvor den alternative energi ikke slår til.

Til gengæld kræver solcelleanlæg på tagfladerne ikke ekstra kapacitet i ledningsnettet og nye, lange højspændingskabler. De koster heller ikke brug af god landbrugsjord, så selv om staten komme til at mangle finansiering via faldende energiafgifter, kan det reelt vise sig at være billigere totalt set.

Hvis udgifterne til sygehusenes drift bliver mindre, fordi man sparer afgifter til staten, vil det vel i praksis betyde, at der skal opkræves færre skatter til finansieringen. Så hvis investeringen er god for sygehusdriften, må den vel også være god for statskassen - eller er der noget, som jeg helt misforstår?