Regelændring: Region H stopper planlagte solcelleprojekter for mindst 75 mio kr

27. maj 2021 kl. 06:031
Hvidovre Hospital, solceller
Illustration: Hvidovre Hospital.
Folketingets aftale om, at regioner ligesom kommuner skal danne separate selskaber, hvis de vil opstille solceller, betyder at Region H nu vil droppe størstedelen af sine solcelleprojekter. Lovgivning bør ændres, mener professor i energiplanlægning 
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Udbygningen af grøn energi er helt afgørende for vores klimaambitioner,« sagde klimaminister Dan Jørgensen (S) i december, da regeringen præsenterede en aftale, om, hvilke vilkår der skal gælde for både eksisterende og kommende solcelleanlæg opsat af kommuner, regioner og staten selv. Men for Region Hovedstaden betyder aftalen, at

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til GridTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. juni 2021 kl. 22:31

At staten sætter yderligere en bremse på etablering af offentlige solcelleanlæg er virkelig bekymrende. Det viser med al tydelighed, at det ikke må koste penge at ændre energiforsyningen. Problemet er jo mistede indtægter til staten på grund af færre afgifter, når forbrugerne selv begynder at producere deres energi. Store solcelleanlæg på eksisterende tagflader - eller ved renovering af samme - i kombination med tilsvarende batterier, ville for alvor nedsætte de store institutioners træk på det fælles elnet, men naturligvis stadig kræve et back-upsystem til de perioder, hvor den alternative energi ikke slår til.

Til gengæld kræver solcelleanlæg på tagfladerne ikke ekstra kapacitet i ledningsnettet og nye, lange højspændingskabler. De koster heller ikke brug af god landbrugsjord, så selv om staten komme til at mangle finansiering via faldende energiafgifter, kan det reelt vise sig at være billigere totalt set.

Hvis udgifterne til sygehusenes drift bliver mindre, fordi man sparer afgifter til staten, vil det vel i praksis betyde, at der skal opkræves færre skatter til finansieringen. Så hvis investeringen er god for sygehusdriften, må den vel også være god for statskassen - eller er der noget, som jeg helt misforstår?