Rambøll: God økonomi i at kombinere grønlandsk brint med dansk CO2

24. august 2021 kl. 05:301
Nuuk, Grønland, Rambøll, PtX, Power-to-X
Nuuk om natten, februar 2020. Illustration: Rambøll.
Grønlands store vandkraftressourcer kan – i samspil med indfanget CO2 i Danmark – give positiv projektøkonomi for en større PtX-produktion, lyder resultaterne af en ny undersøgelse foretaget af Rambøll.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Grønland sidder på et stort uforløst potentiale af vandkraftressourcer, og ifølge konklusionerne i en ny undersøgelse foretaget af Rambøll, kan der blive en god forretning i at kombinere grønlandsk vandkraft med CO2 hentet fra Europas affaldsforbrændinger til at producere grønne brændsler såsom e-methanol.

Læs hele artiklen

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
29. august 2021 kl. 20:55

Det er vist mange år siden, at GEUS (som er den rette stavemåde) har været involveret i 'forundersøgelser' af vandkraftpotentialet i Grønland.

Det havde været mere relevant - og korrekt - at henvise til, at den amerikanske aluminiumsgigant Alcoa i en årrække, især 2007-12, var engageret i undersøgelser og vurderinger af vandkraftpotentialet fra to bassiner, Tasersiaq (450 MW), 35-40 km SV for Kangerlussuaq og Imarsuup Isua (150-175 MW) i 120-130 km NØ for Nuuk i tilknytning til Alcoa's overvejelser om at bygge en aluminiumssmelter i Grønland.

Grundlaget for undersøgelserne og analyserne var et Memorandum of Understanding mellem Alcoa og Grønlands Landsstyre, der gav Alcoa eneret til udnyttelsen af de nævnte potentialer. Denne eneret bortfaldt ved indgåelsen af et tillæg i MOU'et i okt 2016, hvorved landsstyret fik mulighed for at markedsføre de hidtil reserverede potentialer overfor tredjepart.