Projektudviklere jubler: Hvis det kan mindske lokalmodstanden, ville det være lykken

Foto : PramoteBigstock / BigStock

Projektudviklere jubler: Hvis det kan mindske lokalmodstanden, ville det være lykken

Nye ordninger pålægger de private projektudviklere af vindmølleparker og solcelleanlæg at betale millioner i kontanter til både borgere og kommuner i lokalområdet. Men hvis det kan mindske modstanden, er det kun positivt, lyder det fra to af selskaberne.
De danske projektudviklere af vindmølleparker og solcelleanlæg ligner umiddelbart de store tabere, efter at energiaftalens forligskreds tirsdag eftermiddag præsenterede tre nye ordninger, der skal sikre større nabo-opbakning til opstilling af vedvarende energianlæg i nærheden af beboelse.
Vil du have fuld adgang til GridTech?

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Nævnte firmaer

De tre nye ordninger
  • Der oprettes en salgsordning for naboer til vedvarende energiprojekter. Boligen kan sælges til opstiller til værdien vurderet af den uafhængige taksationsmyndighed. Muligheden gælder boligejere i en afstand mellem 4-6 gange møllehøjde.
  • Der oprettes en bonusordning, hvor naboer til vedvarende energiprojekter inden for 4-8 gange møllehøjde for vindmøller og 0-200 meter for solcelleanlæg får en årlig kontant skattefri bonus. Bonussen svarer til ca. 5.000 kroner årligt for vindmøller og ca. 2.000 kroner for et solcelleanlæg. Ordningen erstatter den nuværende køberetsordning, som nedlægges fremadrettet.   
  • Der oprettes en grøn pulje, hvor kommunerne får 88.000 kr. pr. opstillet MW i kommunen af den virksomhed, der opstiller projektet. Det svarer til 2,6 mio. kr. for et 30 MW-landvindmølleprojekt. Beløbet er større for kystnære møller og mindre for solceller.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.