Projekt undersøger muligheder for at koble biogasanlæg med lokale vindmøller

Biogas, vindmøller, metanisering, methanisering
Illustration: Teknologisk Institut.
Tilførsel af brint fra elektrolyse til biogasproduktion kan øge udnyttelsen af biomassen ganske betragteligt. Derfor arbejder et konsortium nu på at kortlægge 'hot spots' i Danmark, hvor biogasanlæg står tæt på vindmøller.
13. januar kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Biogasanlæg har det med at blive placeret i områder med kort afstand til store mængder gylle og andre restprodukter fra landbruget. Forståeligt nok, for transporten af anlæggenes råmateriale, biomassen, er noget, der vejer tungt i driftsøkonomien i en biogasproduktion.

Men fremover skal landets biogasselskaber måske også lære at tage bestik af, om der er lokale vindmøller i området, når de placerer nye anlæg. Årsagen er, at såkaldt metanisering af brint fra elektrolyse har potentiale til at forbedre udnyttelsen af biomasse til bionaturgas ganske betragteligt.

Derfor har Energy Cluster Denmark støttet projektet H2GreenGas, der ledes af Teknologisk Institut. I projektet, som er et såkaldt videnbro-projekt, samles input fra alle led i værdikæden i håbet om at identificere forhindringer og muligheder ved at koble vindmøllernes forretning sammen med biogasproducenternes.

I dag anvendes den rå biogas enten som brændsel i et kraftvarmeværk eller opgraderes ved at udrense CO2'en, så den kan blive ledt ud på naturgasnettet. Den indfangne CO2 bliver oftest ledt tilbage ud i atmosfæren.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. januar kl. 14:20

Et meget praktisk eksempel på at naturgas faktisk er en trædesten - i modsætning til træpiller, der mere ligner en kostbar overspringshandling.