Professor: PtX-aktører har selv ansvar for at sikre tilstrækkelig VE

Ptx
Visualisering af en e-fuel fabrik, der fremstiller grøn methanol. Illustration: Liquid Wind. Se større version
Staten skal stå klar med en stribe udbud på at opstille den fornødne mængde VE til Power-to-X. Men først er PtX-aktørerne nødt til at forpligte sig på at realisere deres planer, mener energiprofessor.
16. september 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Svaret på det store spørgsmål om, hvordan Danmark skal sætte strøm til en kommende Power-to-X-industri (PtX) blafrer endnu i vinden.

Mens gigawatterne fra kommende elektrolyseanlæg tårner sig op i horisonten, er det samme ikke tilfældet for de storskala havvindparker, som af flere aktører og eksperter ses som den væsentligste strømkilde til fremtidens PtX.

I øjeblikket har offentligheden kendskab til planer om PtX-projekter for samlet 6 GW frem mod 2030, og hvis de planer realiseres, vil den statsligt styrede udbygning af havvind komme til kort – i hvert fald indtil de mægtige energiøer står endeligt klar med deres 5 GW havvindkapacitet. Øernes fulde kapacitet forventes dog ikke tilsluttet før 2033.

Læs også: Nyt stort eletrolyseanlæg bør være et "wake up call": Risiko for mangel på grøn strøm

Men er det egentlig statens opgave at sikre den fornødne strøm til en privat industri? Nej, mener professor ved Institut for Planlægning, Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.