Professor: Atomkraft er en oplagt backup for sol- og vindenergi

28. april kl. 05:132
Atomkraftværk
Illustration: Bigstock/Haak78.
Man skal lede længe efter en teknologi, der kan være backup for sol- og vindkraft i de perioder, hvor solen ikke skinner og vinden ikke blæser. Power-to-X er et tvivlsomt sats, vurderer professor i kernefysik Hans Fynbo, der peger på atomkraft som en oplagt løsning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Atomkraft er ikke en bæredygtig teknologi i klassisk forstand. Men det er ikke et gyldigt argument for regeringen til at undlade at tage det med i sit grønne udspil ‘Danmark kan mere II.’ Sådan lyder det fra Hans Fynbo, der som professor i eksperimentel kernefysik ved Aarhus Universitet bl.a. forsker i egenskaberne af lette atomkerner.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til GridTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
1. maj kl. 20:45

Et væsentligt problem ved Hans Fynbo's argumenter for atomkraft er at han ikke har sat sig ind i hvordan vi kan forsyne Danmark med 100% vedvarende energi til el og varme. At vi kan klare Danmarks el-og varmeforsyning med 100% vedvarende energi er veldokumenteret i en række studier med scenarier, der viser hvordan vi klarer el-og varmeforsyningen time for time uden at vi skal invetere i dyre batterier eller opfinde ny teknologi. Et godt eksempel er Miljøorganisationen VedvarendeEnergis scenarie, der viser hvordan vi kan forsyne os med el til både nuværende elforbrug, mange varmepumper og mange elbiler i 2030 med 93% vind-og solkraft. Resten af strømmen skal så komme fra biogas og en mindre mængde biomasse fra danske kilder.
Og når vi kan forsynes os med 100% vedvarende energi, er der ikke meget logik i at arbejde for den langt dyrere atomkraft, som oven i købet kræver at der opfindes ny teknik, der måske kan løse affaldsproblemerne.

1
28. april kl. 11:34

hvad hjælper det kloden, at Danmark kan påvise en hurtig omstilling til vedvarende energi, hvis forholdene for Danmark er unikke?

Det er dog et mærkeligt argument. For det første er forholdene i Danmark langt fra unikke, og for det andet må enhver logik da tilsige at man over alt tager udgangspunkt i de faktisk foreliggende muligheder. Alt andet vil føre til spild af tid og ressourcer.

I det mere ondskabsfulde hjørne kan jeg ikke lade være med at mindes Hausgårds gamle sang, hvor Thyboerne er stærke kernekrafttilhængere, vel at mærke hvis værket bliver placeret på Sjælland...