Professor: Atomkraft er en oplagt backup for sol- og vindenergi
Atomkraft er ikke en bæredygtig teknologi i klassisk forstand. Men det er ikke et gyldigt argument for regeringen til at undlade at tage det med i sit grønne udspil ‘Danmark kan mere II.’ Sådan lyder det fra Hans Fynbo, der som professor i eksperimentel kernefysik ved Aarhus Universitet bl.a. forsker i egenskaberne af lette atomkerner.
Da udspillet blev fremlagt på et pressemøde i sidste uge, bemærkede én af de fremmødte journalister, at det ikke nævner atomkraft med et eneste ord. Men det skyldes, at regeringen ikke opfatter atomkraft som bæredygtigt, argumenterede klimaministeren.
Læs også: Klimaministeren kritiseres for at kalde atomkraft ikke-bæredygtig
GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Et væsentligt problem ved Hans Fynbo's argumenter for atomkraft er at han ikke har sat sig ind i hvordan vi kan forsyne Danmark med 100% vedvarende energi til el og varme. At vi kan klare Danmarks el-og varmeforsyning med 100% vedvarende energi er veldokumenteret i en række studier med scenarier, der viser hvordan vi klarer el-og varmeforsyningen time for time uden at vi skal invetere i dyre batterier eller opfinde ny teknologi. Et godt eksempel er Miljøorganisationen VedvarendeEnergis scenarie, der viser hvordan vi kan forsyne os med el til både nuværende elforbrug, mange varmepumper og mange elbiler i 2030 med 93% vind-og solkraft. Resten af strømmen skal så komme fra biogas og en mindre mængde biomasse fra danske kilder.
Og når vi kan forsynes os med 100% vedvarende energi, er der ikke meget logik i at arbejde for den langt dyrere atomkraft, som oven i købet kræver at der opfindes ny teknik, der måske kan løse affaldsproblemerne.
Det er dog et mærkeligt argument. For det første er forholdene i Danmark langt fra unikke, og for det andet må enhver logik da tilsige at man over alt tager udgangspunkt i de faktisk foreliggende muligheder. Alt andet vil føre til spild af tid og ressourcer.
I det mere ondskabsfulde hjørne kan jeg ikke lade være med at mindes Hausgårds gamle sang, hvor Thyboerne er stærke kernekrafttilhængere, vel at mærke hvis værket bliver placeret på Sjælland...