Power-to-X på åbent hav: Energiøen bliver mindre men får små satellit-platforme

18. august 2022 kl. 05:405
VIndø, koncept, energiø
Billedet viser en tænkt visualisering. Det endelige design af energiøen er op til tilbudsgiveren. Illustration: VindØ Consortium.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet »er blevet klogere« og vurderer, at en mindre ø med tilhørende platforme vil være hurtigere at opføre og skade miljø og klima mindre.
Artiklen er ældre end 30 dage

Energiøen i Nordsøen bliver mindre i forhold til de oprindelige planer, og flere faciliteterne rykkes ud på flydende platforme, der flyder i havet omkring øen. 

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet er nemlig nået frem til, at en stor inddæmmet ø har en række ulemper i forhold til en mindre ø med tilhørende platforme.

Det viser en aktindsigt i ministeriets oplæg om ændringerne i forbindelse med et møde mellem de partier, der har indgået aftalen om mødet.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til GridTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
20. august 2022 kl. 16:17

Kontainerskibet Emma Mærsk koster 190.000 mill $ (1,4 milia kr). Det tager 1 år at bygge 10stk. Så bestil dem uden motor og styre teknik. Så kan vi bygge den energi "ø" billigere, hurtigere og flexibel. Bare lige en ide til at Vi danskerne kan undgå at bruge 200milliader kr på st flytte jord

5
26. august 2022 kl. 09:40

Der står i artiklen at selve øen koster cirka 5 % af 200 mia. kr. eller cirka 10 mia. kr. Resten er bl.a. vindmølleparkerne rundt om.

1
19. august 2022 kl. 20:21

Hvorfor skal P2X placeres i havet på en kunstig energi-ø, der er ca. Danmarkshistoriens dyreste m2? En placering der i øvrigt ikke giver mulighed for at udnytte evt. spildvarme? Tænker det må være voldsomt meget billigere og mere effektivt at transportere strøm i land og placere evt P2X der?

4
26. august 2022 kl. 09:37

Det koster en del mere at transportere el end det koster at transportere gas eller flydende brændstoffer. Både i anlægsomkostninger og løbende udgifter. Det kunne være et af argumenterne.

2
20. august 2022 kl. 10:22

jeg er ikke ekspert, men tænker løsningen ned energiøer er mere skalerbar, idet du kan tilføje møller uden hele tiden at skulle udvide kapaciten af transporten til land. tænker også der må være et energitab. Derudover er der jo masser af modstand mod grimme anlæg på landjorden...