»Planen om at kollapse forbruget af russisk gas holder ikke«

gasrør, Europa
Europa forsynes med naturgas primært gennem rørledninger fra felter i Nordsøen, Afrika, Rusland og Centralasien. Det årlige forbrug ligger på cirka 550 mia. kubikmeter og cirka 40 procent kommer fra Rusland og størstedelen forbruges i Østeuropa og Tyskland. Der er kun meget begrænset ledig kapacitet på de øvrige eksisterende rørledningen fra Norge og Afrika. Derudover importeres der årligt LNG svarende til 24 mia. kubikmeter naturgas primært til Frankrig, Spanien og Italien. Illustration: Ingeniøren.
EU er tvunget til at blive ved med at forbruge store mængder russisk gas i mange år fremover. Ellers vil der opstå en massiv mangel på gas, der kan få virksomheder til at kollapse, lyder vurderingen fra energi-analytiker.
1. april kl. 11:51
errorÆldre end 30 dage

Mængden af gas for markedet er for lille til, at vi kan undvære russisk gas. Det er energianalytiker Hans Henrik Lindboes kommentar til, at EU på den korte bane vil reducere import af russisk gas med ⅔ inden for det igangværende år. 

»Det kan efter min bedste vurdering ikke lade sig gøre. Der kan ikke eksporteres nok gas til Europa fra de andre markeder til, at vi kan trække den russiske gas ud af ligningen. Det lyder rigtigt godt at kunne sige, at man vil lukke for russisk gas. Men det er ikke realistisk,« siger Hans Henrik Lindboe, der er analytiker ved Ea Energianalyse. Han uddyber, at EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen på et år vil reducere forbruget på 150 mia- kubikmeter russisk gas årligt til 50 mia. kubikmeter gas. Halvdelen skal erstattes med flydende gas fra Qatar, USA og Algeriet.  

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.