Pilotprojekt: Intelligent energistyring i almene boliger giver økonomisk gevinst

Databaseret energistyring, varmecentral,
Ejendomsfunktionær Mads Veddinge (tv) har besøg i varmekælderen af energirådgiver Ronnie Fabricius fra boligorganisationen AAB, som forklarer, hvordan Mads kan holde øje med energiforbruget via data. Illustration: Liselotte Plenov/Fotorummet. Se større version
Københavns Kommune og Hofor har netop gennemført et pilotprojekt med databaseret energistyring på 26 almene boligafdelinger i København. Nu håber forsyningsselskabet, at den almene sektor tager data’ene mere i brug, da det vil gavne varmepriserne i hele hovedstaden.
3. juni 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

26 boligafdelinger i København, som hører under boligadministratorerne AAB, DAB, Domea og KAB har netop afsluttet sin deltagelse i et to-årigt pilotprojekt, hvor der blev arbejdet med at realisere afdelingernes energibesparelsespotentiale ved hjælp af intelligent energistyring. 

Bag projektet står Københavns Kommune sammen med hovedstadens forsyningsselskab, Hofor, som har en klar interesse i at gøre de almene boliger langt mere energieffektive i drift.

»Hvis vi kan hjælpe til at nedbringe forbruget i eksempelvis den almene sektor, kan vi hos Hofor også gøre indhug i spidslastperioderne. I dag er vi oppe på, at 85 procent af vores energiproduktion er fossilfri. Spidslasten er en del af de resterende 15 procent, så hvis vi kan skære her, så sparer vi også CO2-udledning,« siger key account manager hos Hofor, Jens Akkermann, der deltog i projektet.

»Derudover har vi også en forpligtelse som forsyningsselskab til simpelthen at hjælpe kunderne til at bruge mindre energi, hvis vi kan. Her repræsenterer den almene sektor en stor boligmasse med mange kvadratmeter, så det er selvfølgelig en enormt vigtig kundegruppe for os at sætte ind over for,« siger han.

Besparelser på op mod 10 procent

Det overordnede mål med projektet var at spare 6 procent på varmeforbruget og 3 % på vandforbruget over en to-årig periode.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.