Optimering af algoritme kan spare det nordiske elnet for millioner årligt

Skagerrak 4 søkabel, ilandføring.
Skagerrak 4 søkabel, ilandføring. Illustration: Lars Horn/Baghuset. Se større version
Ny forskning viser, at det nordiske elnet kan udnyttes mere optimalt ved at tilføre lidt ny matematik i Nordpools markedsalgoritme, så den også medregner nettab. Optimeringen kan give Norden samfundsøkonomiske besparelser på et tocifret millionbeløb årligt.
13. august 2020 kl. 02:50
errorÆldre end 30 dage

Det er en grundregel, at al transmission af el medfører tab af energi undervejs, og det gælder i særlig grad, når strømmen skal igennem de mange jævnstrømsforbindelser (HVDC-kabler), som præger det nordiske elsystem.

Det er Nordpool-børsen og markedskræfterne, der i høj grad styrer, hvordan strømmen distribueres i Norden. Men Nordpools centrale algoritme, der sørger for at finde den pris, hvor udbud og efterspørgsel mødes, indregner ikke energitabet i nettet, og det skaber sommetider uhensigtsmæssige flows i nettet.

»I den hidtidige markedsmodel regnes der med, at det er tabsfrit at sende energi igennem nettet. Det er i den henseende ligegyldigt om strømmen produceres i Nordsverige og forbruges i Sønderjylland. Sådan er det selvfølgelig bare ikke i virkeligheden,« siger professor og leder af Center for El og Energi på DTU, Jacob Østergaard.

Han forklarer uddybende, at tabene vil være mindre, hvis produktionen kommer fra en enhed tæt på forbrugeren frem for én længere væk – især hvis energien skal sendes gennem en HVDC-forbindelse. Men da det ikke er med i markedsalgoritmen i dag, er den mindst tabsgivende vej ikke noget, der tages højde for.

»Konsekvensen er, at vi i dag har situationer hvor vi sender for meget energi rundt i nettet mellem landene.« 

Tab i elnettet kan som bekendt omsættes til et tab i kroner og ører, og derfor har de nordiske TSO’er foreslået en ny markedsmodel, hvor nettab indregnes i markedsclearingen. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Fortsæt din læsning
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
#1
Jens-Otto Andersen
13. august 2020 kl. 10:39

Det mest overraskende er vel, at elmarkedet her i 2020 åbenbart stadig kører på en kobberplade!

Forsiden