Ørsted efterlyser parallelle havvind-udbud med fokus på bæredygtighed  

Colourbox
Det går alt for langsomt med at udbygge havvind, mener Ørsted, der kalder på parallelle udbudsrunder. Illustration: Colourbox.
Europa når ikke sine klimamål, hvis udbud på vindområdet fortsætter med at køre et ad gangen og énøjet fokuserer på pris. Der skal køre så mange samtidige udbud som overhovedet muligt, lyder det fra Ørsted-direktør.
10. maj kl. 05:39

Hvis EU-kommissionen vil nå i mål med at installere 60 GW havvind om året i 2026 og 450 GW i 2050 i overensstemmelse med den europæiske grønne pagt - The Green Deal - skal den ændre sit udbudsdesign, så mange udbudsrunder kan køre samtidigt. Derudover bør den også ændre udbudsreglerne, så det bliver projekternes bæredygtighed og integration i elnettet frem for prisen, der afgør, om de slipper gennem den enkelte stats nåleøje. Sådan lyder det fra Ørsteds direktør for Regulatory Affairs Ulrik Stridbæk, der håber, at det vil kunne sætte turbo på EUs udbygning af havvind. Han bider mærke i, at EU kun installerede 3,4 GW havvind i 2021.

»Havvind har for længst bevist sig som en konkurrencedygtig teknologi til grøn omstilling. Grundforudsætningen for, at vi kan komme i et andet gear med udbygningen af havvind er, at de enkelte landes ambitioner bliver omsat til konkrete udbud, der bliver kørt parallelt - så mange og så hurtigt som overhovedet muligt - og allerhelst i nogle kæmpe store klumper i Danmark, Tyskland og Holland,« siger Ulrik Stridbæk. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.