Nyt solid state-batteri kan op- og aflades 10.000 gange

Illustration af lithium-metal-batteri.
Illustration: Lisa Burrows/Harvard SEAS.
Ved at opdele elektrolytten i tre lag af forskellige materialer, har forskere fra Harvard University løst et af de største problemer for solid state-batteriers holdbarhed.
19. maj 2021 kl. 13:20
errorÆldre end 30 dage

Solid state-batterier er det allervarmeste bud på afløseren til lithium-ion-batteriet. Her er den flydende polymere elektrolyt, som adskiller anode og katode, blevet udskiftet med en tyndere version udført i et fast materiale. Det betyder, at batterierne kan gøres meget mere kompakte, og dermed kan energiindholdet øges, både i forhold til vægt og volumen.

Men der er mange tekniske udfordringer med solid state-batterier, og et af de største er forekomsten af såkaldte dendritter, som vokser ud fra anoden og ind i elektrolytten. Dendritterne får lagene i battericellen til at separere og nedbryder dermed batteriet når det op- og aflades. I sidste ende kan det føre til kortslutninger, som ødelægger batteriet totalt.

Derfor er forskerne over hele verden på jagt efter den helt rigtige sammensætningen af materialer.

Og nu har forskere fra Harvard University, med Xin Li fra The Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Science (SEAS) i spidsen, udviklet et sandwich-konstruktion til et lithium-metal-batteri, som gør, at dendritterne ikke ødelægger batteriet. Det skriver The Harvard Gazette.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger