Nyt it-værktøj udpeger elnettets svage punkter

El-transmissionstårne
Illustration: yelantsevv / BigStock. Se større version
Energinet har udviklet et it-værktøj, der kan stressteste elnettets dynamiske stabilitet og udpege de svage punkter. Transmissionsoperatøren vil tilmed forære værktøjet til andre TSO’er, der vil bruge og udvikle videre på det.
5. september 2019 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Det bliver mere og mere komplekst at sikre dynamisk stabilitet af det overordnede elnet i takt med, at samfundet i stigende grad elektrificeres og flere omskiftelige energikilder integreres i forsyningen. 

Med de større udsving i belastningen på nettet er der et stigende behov for simuleringer af forskellige scenarier, der kan afprøve smertegrænserne for kabler og transformerstationer, når den danske elnetoperatør Energinet enten skal tage komponenter ud af drift til vedligeholdelse eller udbygge det eksisterende net. 

Beregningerne foretages af specialister hos selskabets afdeling for Netanalyse, som hidtil har måttet indhente de nødvendige data fra flere forskellige systemer, manuelt justere parametre i et stykke beregningssoftware og vente på, at en computer tyggede sig igennem flere adskillige stress-scenarier, inden selve analysen af resultaterne kunne gå i gang.

Et arbejde, der kunne optage en ingeniør i flere timer. 

De seneste to år har stærkstrømsingeniør Michal Powalko fra Netanalyse hos Energinet derfor udviklet en mere brugervenlig it-værktøj kaldet DSAlight (Dynamic Security Assessment, red.), der nu er taget i brug af kollegerne i analyseafdelingen og klarer samme opgave på få sekunder.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.