Beskyttet mod storm, drevet af bølger
Beskyttet mod storm, drevet af bølger

Foto : Exowave

Nyt bølgekraftkoncept står godt fast

Bølgekraft skal ikke ligge i overfladen, men stå solidt på havbunden. Dansk koncept satser på at kunne producere rent vand og el på det globale marked.
Forskellige ideer til at udnytte bølgekraft er gennem de seneste to årtier opstået, for så at forsvinde igen. Tilbage i 2017 skrev vi på ing.dk en lille notits om konceptet Exowave, som på det tidspunkt havde fået tilladelse til test sydøst for Hvide Sande Havn. Det kunne være historien om endnu et anlæg, som gik i glemmebogen eller kæmpede om at få endnu flere offentlige midler til yderligere udvikling.
Vil du have fuld adgang til GridTech?

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Fakta: Sådan virker Exowave

På havbunden står et fundament, der primært indeholder en pumpeenhed. Den drives af en bølgeflap, som kan transformere noget af energien i bølgernes bevægelse. Løsningen designes til en levetid på 20 år.

Bølgernes partikelhastighed aftager med dybden. Ved en vanddybde på 30 meter findes de mest produktive bølger i spektret for signifikante bølgehøjder på 2-4 meter, og de udgør mere end 50 pct. af det samlede årlige energiindhold.

Disse bølger har en længde på ca. 80-120 meter, og bevægelserne når derfor havbunden. Ved en signifikant bølgehøjde på 3,5 meter er den gennemsnitlige maksimale vandrette partikelhastighed ca. 1,4 m/s ved havoverfladen og ca. 0,8 m/s ved et niveau på 10 meter under havoverfladen. Den årlige gennemsnitlige bølgeeffekt ligger på ca. 17 kW/m.

Exowave kan høste ca. 30 pct. af den årlige gennemsnitlige energi i bølgerne.