Ny rapport: Vind og sol kan »uden tvivl« holde hånden under frekvensen

Ny rapport: Vind og sol kan »uden tvivl« holde hånden under frekvensen
Illustration: Vestas. Se større version
Både sol- og vindkraft er teknisk i stand til at levere frekvensbalancerende ydelser til elnettet, men er i dag forhindret i at deltage selvstændigt i markederne. Et kommende pilotprojekt skal afgøre, om de vedvarende energikilder kan levere varen på egen hånd.
Indblik 4. februar 2020 kl. 05:50
errorÆldre end 30 dage

Vind og sol får ofte skyld for at gøre elnettet mere ustabilt og dyrere at drive. Men at dømme ud fra konklusionerne i en ny rapport udarbejdet af Rambøll for Energinet skal den fortælling nu vendes på hovedet.

Ifølge rapporten er både vindmølleparker og store solcelleanlæg nemlig fuldt ud i stand til med øjebliks varsel at skrue enten op eller ned for produktionen og levere frekvensstabilisering, spændingsregulering og andre typer af de såkaldte systemydelser, der dagligt holder elnettet i balance.

»Rambøll har fundet, at der uden tvivl er teknisk potentiale for leverance af systemydelser fra nye typer konverter-baseret produktionsanlæg med kilder fra vind og sol, altså vindmøller og solcelle-anlæg,« lyder det mod slutningen af det over 180 sider lange dokument.

Rapporten er en teknisk screening af potentialet for systemydelser blandt nyere teknologier både fra energilagre såsom batterier samt produktions- og forbrugssiden af elnettet. Sidstnævnte kategori indbefatter blandt andet store eldrevne varmepumper og elektrolyseanlæg til Power-to-X, som ved at køre i dellast både kan levere op- og nedregulering af effekten i elnettet. Flere demonstrationsanlæg har allerede bevist, at de tunge forbrugsenheder er i stand til at levere frekvensbalancerende ydelser.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden